Poduzetnici upozoravaju na ekonomske posljedice zbog komunalnog otpada u Mostaru

10.03.2020.

Asocijacija poduzetnika Hercegovine (APH) očekuje od odgovornih ljudi poduzimanje svih nužnih koraka kako ne bi došlo do ponovne blokade odvoženja komunalnog otpada s područja Mostara.

Koliko god olakšavajuće zazvučala vijest kako je deponija Uborak deblokirana, želimo ukazati na pogubne posljedice potencijalnih novih blokada i negativne slike Mostara pod ogromnim količinama nakupljenog komunalnog i drugog otpada. Ukazujemo na ekonomski značaj turizma za Mostar i Hercegovinu, a ono što su posjetitelji našeg grada mogli vidjeti proteklih tjedana uistinu ne izgleda privlačno”, ističu iz APH-a.

Također napominju kako se na uspješan razvoj turizma naslanjaju i druge uslužne djelatnosti u gradu, kao i da s porastom prihoda svih onih koji pružaju svoje usluge ili prodaju neku robu gostima, raste i ukupno blagostanje grada.

– Dobro stanje javne higijene, čemu i mi građani možemo dati velik doprinos, umnogome će pomoći stvaranju pozitivne slike kod gostiju i obratno. Napominjemo također i da se bliži vrijeme održavanja Sajma gospodarstva kad bi Mostar trebali posjetiti mnogi poslovni i drugi zainteresirani ljudi, a obraz Mostara i ono što ponesu u svom sjećanju itekako je važno za njihove kasnije poslovne odluke, investicije i stvaranje povoljne ekonomske klime – navode iz Asocijacije.

Naglašavaju kako je konačno zaživljavanje komunalne discipline važno za zdravlje svih stanovnika, a posebno djece i starijih osoba, te da je zdravo stanovništvo jedan od osnovnih uvjeta za razvoj tržišta radne snage, bez čega po njihovim riječima nema ekonomskog napretka.

– Podsjećamo da svi mi građani ovih dana sa strepnjom pratimo i zloslutne vijesti u vezi s koronavirusom, a slike nagomilanog smeća na ulicama grada Mostara zasigurno nas u toj situaciji čine još nemirnijima i zabrinutijima. Uvjereni smo kako će stručne i rukovodne službe komunalnih poduzeća naći načina da se u Mostaru ovakve slike više ne ponavljaju. Primjeri iz drugih gradova i općina govore kako se to može postići – navodi se u priopćenju.

Asocijacija poduzetnika Hercegovine smatra civilizacijskim minimumom stvaranje uvjeta za normalno funkcioniranje javne čistoće i higijene, a ako to ne funkcionira na zadovoljavajući način, onda, kako ističu, postoji bojazan da dugoročno ni mnogi drugi segmenti društvenog i gospodarskog života neće najbolje funkcionirati, stoji u priopćenju.

(FENA, Interview.ba) 

Idi naVrh

Don't Miss