Krizni štab ZDK: Zaraženi koronavirusom su bili u izolaciji

Nova dva slučaja oboljenja od koronavirusa potvrđena su kod osoba iz Zenice, čime se broj oboljelih u BiH povećao na sedam.

Kako su saopćili iz Kriznog štaba za praćenje koronavirusa ZDK, dva nova slučaja potvrđena su kod osoba koje su putovale zajedno s osobom kod koje je prvi slučaj u FBiH potvrđen jučer.

– Nakon što je 09. marta 2020. godine potvrđen prvi slučaj infekcije novim koronavirusom u Zenici, testiranje osoba koje su bile u kontaktu s njom, odnosno koje su s zajedno s njom putovale u Italiju, pokazalo je da su još dvije osobe pozitivne na novi koronavirus (COVID-19), dok je kod treće osobe nalaz negativan. Infekcija je laboratorijski dijagnostikovana kod ženske osobe u dobi 19 godina i muške osobe u dobi 26 godina – navodi se u saopćenju Kriznog štaba ZDK.

 

U saopćenju se navodi i da osoba kod koje nije potvrđen koronavirus ostaje u kućnoj izolaciji, dok će osobe kod kojih je potvrđen koronavirus biti upućene u izolatorij Kantonalne bolnice Zenica.

– S obzirom na epidemiološke podatke, očekivali smo ovakav razvoj događaja, odnosno očekivali smo da će i ove dvije osobe biti pozitivne. Sva tri pozitivna slučaja na novi koronavirus mogu se smatrati importovanim slučajevima te se može konstatovati da nije bilo prijenosa bolesti unutar BiH, a povezano s ovim slučajevima – navodi se u saopćenju.

 

Iz Kriznog štaba ZDK podsjećaju da je jučer laboratorijskim testiranjem potvrđen prvi slučaj infekcije koronavirusom u FBiH, te da se radi o 51-godišnjoj ženi iz Zenice, koja se vratila iz pokrajine Lombardija u Italiji. Iz Italije su stigli u četvrtak, 05. marta 2020. privatnim automobilom te nisu tokom puta niti po povratku u Zenici kontaktirali s drugim osobama te nisu boravile na skupovima većeg broja ljudi.

(Anadolija/Interview.ba)

Prethodna vijest

U Italiji za 24 sata od virusa korona umrlo 168 ljudi

Naredna vijest

Skupština Kantona Sarajevo danas razmatra Prijedlog budžeta za 2020.godinu