4f68e2b2ee92b5a28bfb6527ac0c546d
4f68e2b2ee92b5a28bfb6527ac0c546d

Prijedlozi Komiteta za sportsku medicinu NS BiH u cilju sprečavanja zaraze

U skladu s mjerama kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i Instituta za javno zdravstvo bh. entiteta Republika Srpska donesenih 7. marta 2020. godine, kao i preporukama vodećih infektologa i epidemiologa, Komitet za sportsku medicinu NS/FS BiH uputio je nekoliko prijedloga, prenosi Anadolija.

Jedan od prijedloga je i redovno praćenje mjera izdatih od navedenog kriznog štaba.

“Svi članovi nacionalnih selekcija trebaju biti anketirani od strane timskog ljekara prije dolaska na okupljanje na način propisan od strane nadležnih institucija Bosne i Hercegovine“, jedan je od prijedloga Komiteta.

Preporuka svim članovima fudbalske organizacije da preventivno djeluju kako bi zaštitili sebe i druge čestim pranjem ruku sapunom i vodom ili brisati ruke maramicama/sredstvima na bazi alkohola (ako nisu vidljivo prljave), kašljati ili kihati u unutarnju stranu lakta ili maramicu, s tim što je potrebno odmah baciti korištenu maramicu, održavati distancu (minimalno jedan metar) od osobe koja kašlje ili kiše i nošenje medicinske maske ukoliko imate simptome respiratorne bolesti, te obavezno pranje ruku nakon skidanja maske.

Prijedlog je i da se prilikom organizacije svih budućih okupljanja uzme u obzir mogućnost potrebe za povećanim brojem jednokratnih maramica, hirurških maski i dezinfikacionih gelova za ruke.

(N1/Interview.ba)

Prethodna vijest

Potvrđen drugi slučaj korona virusa u Srbiji

Naredna vijest

Erdogan pozvao NATO na podršku i solidarisanje s Turskom