Hrvatska uvodi obveznu karantenu za strane državljane iz žarišta zaraze

Nacionalni stožer civilne zaštite odlučio je da svi strani državljani koji ulaze u Hrvatsku iz država gdje su žarišta zaraze koronavirusom moraju biti u obveznoj karanteni 14 dana, te da se odgode svi skupovi na kojima sudjeluje više od 1000 ljudi.

Predsjednik Stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je u ponedjeljak da će strani državljani koji ulaze u Hrvatskoj iz žarišta zaraze biti u obveznoj karanteni 14 dana, a hrvatski državljani će dobiti rješenje za samoizolaciju. Također, predlaže građanima da odgode putovanja u zemlje zahvaćene koronavirusom, javila je Hina.

Božinović je istaknuo da treba odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od tisuću ljudi, a organizatori okupljanja koja će se eventualno održati dužni su osigurati najviše higijenske standarde, kao i punktove s dezinfekcijskim sredstvima.

Također, svim sudionicima treba dati jasnu uputu da se suzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje i izbjegavanje bližeg socijalnog kontakta.

Božinović je poručio kako ljudi koji imaju respiratorne bolesti i povišenu temperaturu ne trebaju dolaziti na takve manifestacije, a prije početka manifestacije organizator će morati dobiti suglasnost od županijskog stožera civilne zaštite i nadležnog zavoda za javno zdravstvo.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

U Sarajevu preminuo Svetozar Pudarić

Naredna vijest

GRAS: Denzinfekcija vozila zbog koronavirusa