f99dc26f217cf0d7eb9672831de46919
f99dc26f217cf0d7eb9672831de46919

Borenović: Ne treba nam kult ličnosti, nego kult institucija koje odgovorno rade svoj posao

09.03.2020.

Državni zastupnik PDP-a i predsjednik ove partije Branislav Borenović govorio je o krađama glasova, ekonomskoj politici i posebnim sjednicama Narodne skupštine RS-a.

Na pitanje šta je potrebno promijeniti u ekonomskoj politici kako bi se odlazak ljudi usporio, on odgovara:

– Ovoj zemlji trebaju snažne i odgovorne institucije. Institucije koje ne zavise od jednog političkog lidera, od moći jednog čovjeka. Nama ne treba kult ličnosti, nama treba kult institucija koje odgovorno rade svoj posao i koje će na taj način jednako štititi svakog čovjeka bez obzira na njegovu političku i društvenu pripadnost. Treba nam ambijent u kojem ćemo se takmičiti svojim znanjem, sposobnostima, koja opština ili entitet je bolji, privlačniji za investicije, koji dio BiH može pružiti više mogućnosti za nova radna mjesta -.

Poručuje i kako je potreban mirniji politički ambijent, ali ne tenzije, provokacije i političke svađe.

– Apsurdno je da imamo vlast koja je odmah nakon formiranja ušla u sukobe koji najviše tjeraju narod iz ove zemlje. Pored ekonomskih razloga, ljude tjeraju i ta besperspektivnost i opšta politička nesigurnost – rekao je.

Smatra da će lokalni izbori biti obilježeni brojnim neregularnostima, što je napisano i u Izvještaju OSCE-ove kancelarije za ljudska prava sa prethodnih opštih izbora, gdje su bile prisutne brojne manipulacije i neregularnosti.

– U slučaju da se ne uvede barem skeniranje glasačkih listića prilikom glasanja, svaki naredni izbori će biti sve besmisleniji sa sve više prevara. Zbog toga je važno tražiti da se promijeni Izborni zakon BiH, kako bismo ušli koliko je god moguće u fer i poštene izbore – dodao je.

Smatra i da svako nosi odgovornost za svoje postupke.

– Mi jasno stojimo iza svih svojih stavova i poteza, poštujući ustavna načela, naše programske principe i interese naroda koji nas je birao. Čuvamo poziciju Republike Srpske unutar Bosne i Hercegovine, ali smo isto tako jasno rekli da bilo kakav avanturizam i hazarderstvo ne može donijeti neki bolji okvir ukoliko nema unutrašnjeg konsenzusa. Vrlo je teško praviti bilo kakav dogovor sa nekim ko vas vječito optužuje, napada i ko na napadima i optužbama pokušava graditi svoj politički kredibilitet – pojasnio je.

(Oslobođenje, Interview.ba)

 

Idi naVrh

Don't Miss