6dea648e23cda07a5f9822741da0b94f
6dea648e23cda07a5f9822741da0b94f

Sarajevo puno divljih deponija

08.03.2020.

Preduzeće Rad krenulo je ponovo u akciju čišćenja i uklanjanja divljih deponija u Sarajevu.

Zbog neodgovornih pojedinaca sve je više divljih deponija u gradu. Njih je gotovo nemoguće iskorijeniti, jer uprkos akcijama čišćenja, apelima nadležnih da se otpad odlaže na predviđena mjesta i da se čuva okolina, uvijek se nađu oni koji se ogluše na upozorenja i koji nastave s istom praksom.

Mijenjati svijest

– Nažalost, svakih nekoliko mjeseci moramo uklanjati iste divlje deponije i baviti se posljedicama, a ne uzrocima. Nesavjesni građani i dalje nastavljaju odlagati kabasti, građevinski, zeleni otpad, pepeo i zemlju pored posuda namijenjenih za odlaganje kućnog miješanog otpada i tako stvarati divlje deponije. Mi se trudimo koliko možemo da očistimo te lokacije, ali uzalud je sve ako će pojedinci nastaviti da rade po starom. Svijest ljudi se mora mijenjati, kazao je Mirza Ramić, portparol KJKP-a Rad.

Ovo preduzeće ovih dana krenulo je ponovo u akciju čišćenja i uklanjanja divljih deponija.

– Uklanjamo deponije koje su očišćene od aprila do juna prošle godine, a koje je lokalno stanovništvo odložilo pored posuda za odlaganje kućnog otpada u Hrasnici, Sokolović-Koloniji, Butmiru i Osjeku. Tu smo prikupili 18 tona otpada. Ovih nekoliko dana radit ćemo na području Ilidže, a onda prelazimo u Novi Grad i ostale dijelove grada. Prema nekim našim podacima, u gradu imamo oko 40-ak divljih deponija koje treba očistiti, naveo je Ramić.

Prijave

Iz Rada apeluju na stanovnike da prijave sve koji nelegalno odlažu kabasti, građevinski, zeleni otpad i zemlju pored posuda za odlaganje kućnog otpada u njihovim naseljima. To mogu učiniti preko Facebook-stranice KJKP Rad ili na Ekotelefon 033/660-000.

– Pored obaveznog obilaska i praćenja situacije na terenu, naši ekoredari obilaze i lokacije koje stanovništvo prijavi na Ekotelefon i djeluju u skladu s ovlaštenjima. Po prijavi i obilasku terena, ekoredar sačinjava zapisnik koji šalje nadležnoj kantonalnoj inspekciji, a koja potom izriče kaznu. Kazne za fizička lica kreću se od 100 do 1.500 KM, istakao je Ramić, te dodao da je u prošloj godini sačinjeno 577 zapisnika za nelegalno odlaganje otpada.

(Oslobođenje, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss