Tenderi u TK: Za jednu bušotinu dali 1,3 miliona maraka

Na prijedlog Kluba poslanika Demokratske fronte, Skupština Tuzlanskog kantona jučer je razmatrala zatečeno finansijsko i opće stanje u javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Vlada ili Skupština TK-a. Ono što je rasprava pokazala, a posebno izvještaji koje su predočili resorni ministri, jeste opći nemar kako upravnih i rukovodećih organa u preduzećima i ustanovama, tako i ministarstava u čijim resorima su ta preduzeća.

Inicijativu za održavanje sjednice podnio je šef Kluba DF-a Mahir Mešalić, prvenstveno zbog uopćenih podataka o finansijskom stanju, koji pokazuju velika dugovanja UKC-a od 43 miliona KM, Šuma TK-a – 6,2 miliona, Opće bolnice “Mustafa Beganović” Gračanica od 1,1 milion KM, Univerziteta u Tuzli sa još neutvrđenim stvarnim gubicima, kao i drugih preduzeća i ustanova.

Najveća dugovanja su ona tuzlanskog UKC-a, koji dobavljačima duguje više od 43 miliona KM. Dugovi su nastali od 2006. do 2014. godine, a stanje je zabrinjavajuće i u gračaničkoj bolnici.

– Plan je da se ova dugovanja pokriju kroz finansijsku konsolidaciju, za koju će UKC od Vlade FBiH dobiti 70 miliona KM u narednih nekoliko godina i time ćemo pokriti dugove, ali i opremiti UKC. Bolnica u Gračanici je u velikim problemima i to ćemo rješavati u godinama koje dolaze, kaže ministrica zdravstva Dajana Čolić.

Zabrinjavajuće podatke je iznio i ministar privrede Asmir Hasić, govoreći o Rudniku soli Tuzla, navodeći primjere u kojima su uprave pokazale kako posao namjestiti izvođačima radova.

– Jedna od najrespektabilnijih firmi u svijetu za izradu bušotina prijavila se na konkurs za izradu šest bušotina i po jednoj bušotini ponudila daleko najpovoljniju cijenu od 670.000 KM. Međutim, upravi taj izvođač nije godio, pa su za svaku bušotinu raspisali pojedinačan konkurs, nakon čega taj izvođač odustaje. Umjesto njega, prijavio se drugi, koji je za jednu bušotinu ponudio cijenu od 1,3 miliona KM, kazao je Hasić.

Drugo preduzeće u njegovom resoru su Šume TK-a, čija su dugovanja gotovo tri puta veća od vrijednosti kapitala, čime je davno sazrelo za stečaj.

Iz opozicije su kazali kako je sve što je prezentovano skretanje pažnje sa stvarnih problema, a podaci koji su predstavljeni nisu realni. U ovome je bila najglasnija PDA, čiji su poslanici kazali da su podaci naštimani.

– Izvještaji ne predstavljaju stvarnu sliku, nego su tendenciozni. Trebalo je napraviti precizne analize, ko je kad bio direktor, iz koje stranke, kakvo je stanje zatečeno i kakvo ostavljeno. Tad bi se vidjela prava slika, ističe Senad Alić, predsjednik Kluba PDA.

Predsjednik Skupštine TK-a Žarko Vujović je prilikom rasprave iznio jedan od najboljih prikaza višegodišnje koruptivne prakse u javnim preduzećima i ustanovama. Naveo je kako su direktori u nekim od preduzeća imali ekskluzivne ugovore koji su im garantovali da ostaju stalni zaposlenici u tim preduzećima i ustanovama nakon prestanka direktorskog mandata.

Sporni ugovori

– Ovo je očito kršenje zakona, u kojem jasno stoji da se sva zapošljavanja u javnim ustanovama i institucijama moraju raditi putem konkursa. Umjesto toga, neki direktori i politike su omogućili ubacivanje u statute, ali i u ugovore da direktori, poput bivšeg direktora Međunarodnog aerodroma Tuzla ili direktora Zavoda za zapošljavanje, ostaju zaposleni u tim ustanovama i nakon isteka mandata ili čak smjene, i to na mjestima pomoćnika direktora. Mi smo to spriječili i učinit ćemo to svugdje gdje se utvrdi da je to praksa, poručuje Vujović.

Iako je rasprava trajala više od četiri sata, poslanici pozicije su načeli nekoliko bitnih tema, a vrijeme će pokazati da li će biti revnosni u njihovom rješavanju i nakon što se u preduzećima i ustanovama postave njihovi direktori. Opozicija, pogotovo PDA, priliku je iskoristila da kaže kako je njihov rad u dvije godine na vlasti bio gotovo bez presedana.

(Oslobođenje, Interview.ba)

Prethodna vijest

Na sjednici VSTV-a govorilo se o odgovornosti Tegeltije

Naredna vijest

Pridružite se Osmomartovskom maršu u Sarajevu