441da3f916d4692d059c9e1f1199abd6
441da3f916d4692d059c9e1f1199abd6

Pridružite se Osmomartovskom maršu u Sarajevu

06.03.2020.

Aktivistkinje Fondacije CURE zajedno sa podržavateljima/cama, volonterima/kama organizuju tradicionalnu aktivističku šetnju/marš zajedno sa svim zainteresovanim individuama, organizacijama i formalnim/neformalnim grupama, te članovima/cama Ženske mreže BiH koji/e povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena.

Osmomartovski Marš ulicama Sarajeva ove godine uz slogan “Un violador en tu camino” (“Nasilnik na tvom putu”).

Početak marša planiran je u nedjelju, 8.3.2020. godine s okupljanjem u 13:00 ispred Parlamentarne skupštine BiH i kretat će se rutom kroz ulicu Maršala Tita do Trga djece Sarajeva – BBI Centar, gdje će se izvesti performans „Nasilnik na tvom putu!“

Ispred BBI Centra izvest će se performans “Un violador en tu camino” (“Nasilnik na tvom putu”) koji je prvi put organizovan 25. novembra (Međunarodni dan u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama) u Čileu od strane feminističkog kolektiva #lastesis. Performans je izveden i na mnogim svjetski trgovima počevši od Santijaga do Osla, Mapuča teritorije do Bejruta, Londona, Pariza postavši globalna, transfeminisfička himna koja osuđuje svaki vid nasilja i silovanja (uključujući državu, sudove i medije).

– Želimo iskazati našu podršku i solidarnost sa ženama iz Čilea koje su se suprotstavile patrijarhalnom nasilju od strane njihove vlade i neoliberalnog sistema. Svjesne smo da se silovanje previše često koristi kao oružje u ratovima, ili kao instrument za represiju i ušutkavanje onih koji koji se protive postojećem poretku. Vidimo se u 13 sati ispred Parlamenta skupštine BiH, ili u 13.30h ispred BBI centra – poručili su organizatori.

(Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss