MVP BiH: Biseri Turković uručena Izjava o rodnoj ravnopravnosti

Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turkovića prisustvovala je konferenciji o temi “Više od kvote: Ka većoj zastupljenosti žena na lokalnim izborima 2020.”, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena.

Prije početka te konferencije ministrici Turković, kao predstavnici institucija Bosne i Hercegovine, uručena je Zajednička izjava o opredijeljenosti za rodnu ravnopravnost, koju su potpisali predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Potpisanu Izjavu uručio je veleposlanik  Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Matthew Field, koji je tom prilikom zahvalio ministrici i istaknuo da Izjava predstavlja predanost međunarodne zajednice u BiH jednakosti i jačanju principa rodne ravnopravnosti.

Uručivanju Izjave prisustvovala je i šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, te šef Izaslanstva Europske unije u BiH Johann Sattler.

– Konferenciju su organizirali Westminster fondacija za demokraciju i Misija OSCE-a u BiH, u partnerstvu s Povjerenstvom za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH – saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Avdić: Afera “Asim” unutarstranački obračun za kriminal unutar stranke

Naredna vijest

Novalić: Migrantska kriza i koronavirus su posljedice globalnih dešavanja