0f0e456d0c137c68c440a4057f021177
0f0e456d0c137c68c440a4057f021177

Hrvatska i EU zasad imaju dovoljno resursa za odgovor na širenje koronavirusa

I Hrvatska i Europska unija u ovom trenutku imaju dovoljno resursa za odgovor na širenje koronavirusa, ali je pitanje koliko će ta kriza potrajati, izjavio je u petak hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš nakon završetka izvanrednog sastanka ministara zdravstva zemalja članica EU-a.

 “I u Hrvatskoj i Europskoj uniji imamo dovoljno resursa za odgovor na ovu krizu, ali je pitanje koliko će kriza trajati”, rekao je ministar Beroš, koji je sazvao izvanredni sastanak Vijeća kako bi ministri zdravstva ponovno razmijenili iskustva o tome što je dosad učinjeno u njihovim zemljama na suzbijanju infekcije koronavirusa i koliko su poduzete mjere učinkovite, javila je Hina.

 U vrijeme kada je sazvan prvi izvanredni sastanak ministara zdravstva 13. veljače, bilo je tek nekoliko desetaka slučajeva oboljelih, a danas ih je, prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), preko pet i pol tisuća u 27 članica EU-a, zemljama Europskog ekonomskog prostora i Velikoj Britaniji.

 “Pripremamo se kolikogod je moguće jer je ovo jedan novi izazov, nova kriza i dosad nije viđen ovakav scenarij. Vjerujem da će s dolaskom toplijeg vremena infekcija jenjavati, ali moramo biti pripravni na sve scenarije i zato danas i jesmo tu da razgovaramo”, rekao je ministar Beroš i izrazio zadovoljstvo time što je dio ministara objavio da su u njihovim zemljama pojačani napori za povećanje kapaciteta proizvodnje zaštitne opreme i lijekova.

 Što se tiče nešto problematičnije opreme poput respiratora, gdje nije tako lako moguće multiplicirati proizvodnju, takve opreme ima dovoljno na svjetskom tržištu. Osim toga, Komisija je pokrenula postupak objedinjavanja postupka javne nabave za zemlje članice što bi trebalo olakšati nabavu opreme.

 Ipak, ključno je koliko će kriza trajati, jer nitko nema toliko potrebne oprema u zalihama da mogu potrajati dulje vrijeme, kaže Beroš. 

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Krizni štab KS-a: Ključna je epidemiološka kontrola oboljelih

Naredna vijest

Vremenska prognoza za vikend u BiH