Radončić o migracijama: BiH je na prvom mjestu sigurnost stanovnika

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine dalo je Ministarstvo sigurnosti BiH i ministru Fahrudinu Radončiću ovlasti da u duhu bh. politika razgovara sa svima kako bi se osiguralo da BiH adekvatno odgovori mogućem povećanom prilivu migranata nakon otvaranja granica Turske prema zemljama Evropske unije.

To je novinarima potvrdio danas Radončić koji je izrazio nadu da će se u tom smislu EU odgovorno ponašati te da će jedinstvenim odgovorom doprinijeti tome da region zapadnog Balkana ne bude prepušten sam sebi.

Ocijenio je da je u pitanju situacija koja će trajati još godinama, a možda i decenijama te Radončić pojašnjava da je BiH na prvom mjestu sigurnost bosanskohercegovačkog stanovništva i migranata i tek onda humanost.

– Očekujemo pojačan nadzor istočne granice te bržu razmjenu podataka između zemalja – kazao je Radončić i najavio posjete Podgorici, Beogradu i Beču kako bi se osmislio jedinstveni odgovor na mogući veći priliv migranata.

Osvrnuo se i na izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji kaže da se neće dozvoliti angažiranje Oružanh snaga BiH na zaštiti granice, podsjećajući da je upravo Dodik donio odluke koje nisu dobre jer nije dozvolio angažiranje snaga FRONTEX-a.

Radončić ističe da Oružane snage mogu pomoći Graničnoj policiji na više načina uključujući i korištenje njihovih resursa poput opreme i šatora jer ukoliko migranti mogu u Turskoj biti smješteni u šatorima to im BiH može ponuditi jer nema dovoljno resursa da ih smjesti u centre.

Ipak bez obzira što ministar zagovara korištenje kapaciteta Oružanih snaga, napomenuo je da nadležnost nad tim ima samo i isključivo Predsjedništvo BiH, a oni su protivljenjem Dodika isključili takav scenarij, ali je Radončić izrazio nadu da bi ta odluka mogla biti promijenjena ukoliko dođe do eskalacije krize te da će se na nju reagirati odgovorno.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Sve što ste htjeli znati o COVID-19 koronavirusu: Broj oboljelih, zaštita i simptomi

Naredna vijest

Dodik o aferi u SDA: To sigurno nije jedini slučaj, pokazali pravo lice