Kakvo nas proljeće očekuje?

Kako navode podaci Federalnog hidrometeorološkog zavoda, prognozni modeli pokazuju da bi proljeće u Bosni i Hercegovini, u periodu od 1. marta do 31. maja 2020. godine, trebalo da bude toplije u odnosu na prosječnu temperaturu zraka za period 1981- 2010. godine.

Veće pozitivno odstupanje temperature zraka očekuje se u aprilu. Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena i kreće se nešto više od 40 posto.

Proljeće 2020. godine u poređenju sa istim razdobljem prošle godine, trebalo bi biti približnih temperaturnih vrijednosti ili blago toplije.

Iako se prognozira toplije nego što je uobičajeno, u prognoziranom razdoblju očekuju se i prodori hladnijih zračnih masa sa sjevera kontinenta, koji bi mogli donijeti znatno niže temperature zraka od prosječnih. Kasni mrazevi nisu isključeni.

Očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka & 0,0 °C) u Bosni tokom proljeća 2020. manji je od 12, a na području južne Hercegovine mraz se ne očekuje.

Prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature zraka, na dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana, tako da se mora uzeti s većom dozom rezerve.

U naredna tri mjeseca ukupna količina padavina bi trebala biti u granicama višegodišnjeg prosjeka ili nešto viša. Raspored padavina prema dostupnim prognostičkim materijalima bit će neujednačen, a najviše padavina izgledno je u prvoj dekadi marta i pred kraj aprila.

Očekivane ukupne količine padavina trebale bi biti veće u odnosu na proljeće 2019. godine.

Dostupni prognostički materijali za područje Bosne i Hercegovine, po pitanju padavina, predviđaju malu (oko 40 posto) vjerovatnoću ostvarenja prognoze.

Tokom prognoziranog razdoblja nisu isključena duža razdoblja bez padavina kao i kraća razdoblja sa većom količinom padavina.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Grčka planira deportovati migrante koji su stigli nakon 1. marta

Naredna vijest

CIK: Nedeljko Jović ispunjava uslove za zamjenika ministra sigurnosti BiH