978aab7a738c6b6b7b89b2c0a2365c14
978aab7a738c6b6b7b89b2c0a2365c14

Potvrđen i deseti slučaj zaraze virusom korona u Hrvatskoj

04.03.2020.

Deset je zaraženih od virusa korona u Hrvatskoj, potvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš. Deseti je zaraženi vozač kamiona iz Varaždina koji je bio u Italiji. On nije bio u kontaktu s bolesnim ljudima u Italiji, ali je preventivno bio u samoizolaciji te je ipak razvio bolest.

Beroš je dodao kako su svi oboljeli u dobrom stanju te da za sada nema kliničkih pokazatelja da će biti još novih pozitivnih.

“U toku je 266 testiranja. Za njih devet još nije gotovo, ali nema kliničkih pokazatelja koji bi sugerirali da će ubrzo biti novih pozitivnih”, rekao je Beroš.

Ponovio je kako su kod svih simptomi bolesti blagi. Klinička slika bolesnika je mirna i njihovi se kontakti na vrijeme detektuju.

“U Hrvatskoj nije zabilježena eksplozija broja oboljelih i nema ugroze. Držimo situaciju pod kontrolom i tako ćemo i dalje raditi”, rekao je ministar.

“Svi kontakti tog desetog zaraženog će biti stavljeni pod nadzor”, rekao je upravnik Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

“Ostalih devetero oboljelih od virusa korona je dobro”, kazala je upravnica Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić. Dodala je kako većina oboljelih nema simptome. Dvoje bolesnika u Rijeci i dalje imaju temperaturu, pod povećanim su nadzorom, a svi ostali su s blagim oblikom bolesti.

Na pitanje razmatra li se da se u Hrvatskoj proglasi epidemija, Beroš je rekao da se najprije proglašava opasnost od epidemije.

”To je administrativna mjera koja omogućuje ministru mobilizaciju radnika i olakšava mu posao. Na vrijeme smo aktivirali Stožer civilne zaštite i da ga nismo aktivirali, vjerojatno bismo ranije proglasili opasnost”, objasnio je ministar zdravstva.

(Nezavisne.com/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss