ba0c24e96b92d0335265e056a2c528f4
ba0c24e96b92d0335265e056a2c528f4

Kantonalno tužilaštvo KS povodom afere u SDA: Vrše se provjere kako bi se utvrdilo ima li elemenata krivičnog djela

04.03.2020.

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo oglasilo se danas povodom posljednje afere u SDA i objavljivanja audio snimka koji, moguće, ukazuje na političku korupciju SDA.

Afera moguće političke korupcije objelodanjena je objavom audio snimka na Facebook stranici Semira Efendića, aktuelnog načelnika sarajevske općine Novi Grad i jednog od kandidata za predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu.

Vjerodostojnost snimka provjera Tužilaštvo Kantona Sarajevo zajedno sa kantonalnim Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP KS),

– Vrše se provjere kako bi se utvrdilo ima li elemenata krivičnog djela i dovoljno osnova za pokretanje istrage. U ovoj fazi nismo u mogućnosti saopćiti više detalja –  kazala je portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Snimak je objavljen dva dana nakon izbora za predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu koji su se održali 26. februara. Efendić je u utorak 3. marta dao izjavu u svojstvu svjedoka.

Na snimku glavni akteri su Asim Sarajlić, predsjednik Kadrovske komisije i potpredsjednik SDA, i još trojica učesnika, među kojima je poslanik SDA u Skupštini KS Sabahudin Delalić. Kako se čuje na snimku čija se vjerodostojnost još provjerava, oni su u zamjenu za glasove Efendićevog protukandidata Fikreta Prevljaka, koji je i izabran za predsjednika Kantonalnog odbora (KO SDA), nudili posao supruzi jednom od delegata u državnoj službi, pozivajući se na “dobre veze” sa kandidatima za ministre u Vladi KS.

U međuvremenu, Asim Sarajlić podnio je ostavku na sve funkcije u stranci – na mjesto potpredsjednika SDA i šefa Kadrovske komisije. On se pred novinarima prije početka Kolegija SDA, izvinio svima koje je ugrozio u ovoj aferi.

(N1, Interview.ba) 

 

Idi naVrh

Don't Miss