3ed9bded379a3ef9204b6f6857acb76d
3ed9bded379a3ef9204b6f6857acb76d

Izetbegović: Ako ne uspijemo pronaći rješenje, nešto ćemo spakovati da Mostar nakon 10 godina ima izbore

04.03.2020.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, nakon sastanka delegacija HDZ-a i SDA poručio je da će se izbori u Mostaru održati u oktobru, te da su se ove dvije stranke približile sa stavovima kada je o ovome riječ. Odnosi između dvije stranke su dobri, poručili su Izetbegović i Čović, ali je lider SDA istakao kako te dvije stranke ne treba da uzrokuju nove krize međusobnim neslaganjima, nego trebaju da amortizju ona pitanja koja je lakše rješiva.

– Sa HDZ nismo riješili strateške stvari, nisam optimista, da to možemo riješiti brzo. Valja uskladiti odluke Ustavnog suda, Evropskog suda za ljudska prava, težnje HNS-a, naša gledanja i gledanja građanskih stranaka. Tu formulu nije lako naći. Ne može se reći da je nemoguće, postoji šansa –  istakao je Izetbegović.

Izetbegović je rekao kako su i Željko Komšić i Fahrudin Radončić, predsjednici DF-a, odnosno SBB-a rekli kako se ovakvi sastanci trebaju održavati i zajednički pokušati naći odgovor na blokadu i krizu.

– Tu postoji partnerstvo, napor da se amortizuju udari krize – rekao je Izetbegović.

Rekao je i kako ove dvije stranke trebaju se uporno nalazit i razgovarati da bi imale zajednički odgovor na blokadu i krizu.

– Ne gledamo jednako sve, HDZ je za zamjenu stranih sudija, mi smatramo da to ne može na prečac. Treba odmah nakon prestanka blokade i krize ići u implementaciju 14 preporuka Evropske komisije – kazao je predsjednik SDA.

Istakao je kako je vrijeme da Vijeće ministara počne da se bavi prepoukama Evropske komisije.

– Ima pomaka na lokalnom nivou, po pitanju izbora vijećnika, približili smo stavove. SDA insistira na statutu, oni će nastaviti razgovore, nadamo se pomaku do kraja mjeseca – izjavio je Izetbegović komentarišući pregovore oko izbora u Mostaru.

Hitno se treba pozabaviti i migrantskom krizom, a lideri stranaka su kazali kako će se BiH naći na udaru kao i druge evropske zemlje.

– Treba dati potporu Vijeću ministara, Ministarstvu sigurnosti, zaštititi granicu, da ne doživimo haos. Naše ministarstvo ulaže napore, ali ministar ne može sam sa malim finansijama – kazao je Izetbegović.

Komentarišući izbor SNSD-ovog Denisa Šulića u NSRS, Izetbegović je rekao da mu to nije ništa novo ni neobično.

– SNSD odavno ima sve konce u svojim rukama u RS, tamo bira i srpske i hrvatske i bošnjačke predstavnike, a nama dijeli lekcije kako trebamo urediti odnose u FBiH – rekao je.

Dvije stranke su postigle dogovore oko deponije Uborak, a Vlada FBiH će uraditi svoj dio posla kako bi se to pitanje što prije riješilo.

– Ima mnogo stvari gdje HDZ i SDA ne vide jednako stvari. Mi smatramo da se formiranje Vlade FBiH ne treba vezati za Izborni zakon, ali u ovakvom momentu idemo tamo gdje se možemo dogovoriti. Ne otvaramo nove krize u odnosima, da olakšamo građanima – izjavio je Izetbegović odgovarajući na pitanja novinara.

Dodao je da, ako uspiju pronaći rješenje za Mostar, HDZ će biti spreman da se taj dio paketa riješi odvojeno”.

– Ako ne uspijemo – nešto ćemo spakovati da Mostar nakon 10 godina ima izbore – riječi su Bakira Izetbegovića.

Na koncu je poručio da su izbori za KO SDA održani u skladu sa pravilima, ali da će stranka razmatrati žalbe Semira Efendića, ali da procese u stranci neće doći u pitanje.

(N1, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss