Dom zdravlja Mostar: Izbjegavati dolazak u ambulante osim ako je to nemoguće

Do sada nema potvrđenih slučajeva infekcije koronavirusom u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) i nema medicinske opravdanosti dolaziti na preventivne preglede da se isključi postojanje infekcije ovim virusom, priopćeno je u srijedu iz Doma zdravlja Mostar.

U svrhu objektivnog, ali i nužnog informiranja javnosti u vezi koronavirusa Dom zdravlja svojim korisnicima usluga zdravstvene zaštite i cjelokupnom stanovništvu preporuje da izbjegavaju dolazak u ambulante osim ako je to nemoguće. Kako navode, svaki boravak u zajedničkim prostorijama duže vremena povećava šansu za infekciju virusom gripe.

Svi pacijenti s povišenom temperaturom, bez obzira na razlog febrilnosti, dužni su se telefonski naručiti na pregled svom izabranom liječniku te dati točne informacije o svom zdravstvenom stanju, a ponajprije informacije u putovanju u područja pogođena koronavirusom u zadnjih 14 dana ili kontakt s osobom koja je putovala u rizična područja (NR Kina, Italija, Južna Koreja, Iran).  Svi kronični pacijenti ugrožena su skupina za infekciju virusom gripe i zato se tim pacijentima preporučuje da sve što je moguće i što ne zahtijeva direktan kontakt i/ili pregled liječnika obavljaju telefonski – ističu iz mostarskog Doma zdravlja.

Savjetuju se održavanje minimalno jedan metar udaljenosti od pacijenata koji imaju očite simptome infekcije te da se redovno održava higijena dišnih puteva i ruku.

– Češće pranje ruku toplom vodom i sapunom ili korištenje sredstava za dezinfekciju ruku na bazi alkohola jedna je od najvažnijih mjera prevencije infekcije virusom gripe. Kašljite i kišite u lakat ruke ili u papirnatu maramicu koju poslije propisno odlažete – navodi se u priopćenju.

Uz prava pacijenata, postoje i dužnosti pacijenata od kojih je briga o svom zdravlju među najvažnijima kako bi se olakšala briga o zdravlju u zajednici, a sve navedene preporuke podložne su promjenama u slučaju izmjene epidemiološke situacije u regiji i HNŽ-u, poručili su Doma zdravlja Mostar.

(FENA, Interview.ba) 

Prethodna vijest

Kantonalno tužilaštvo KS povodom afere u SDA: Vrše se provjere kako bi se utvrdilo ima li elemenata krivičnog djela

Naredna vijest

Fahrudin Radončić: Bosni i Hercegovini prijeti ekstremna bezbjednosna i humanitarna kriza