Dan nezavisnosti obilježen u Mostaru: BiH je stabilna, ali treba poraditi na unutarnjim odnosima

U povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u nedjelju, 1. ožujka, u Mostaru je održan svečani prijem pod pokroviteljstvom zastupnika u Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Edina Mušića i predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a Šerifa Špage.

Obraćajući se okupljenima iz političkoga, kulturnoga i vjerskoga života, u kongresnoj dvorani zgrade federalnih institucija u Mostaru, zastupnik Edin Mušić je podsjetio kako se u Mostaru već tradicionalno obilježava 1. ožujka, Dan nezavisnosti kao jedan od dva najvažnija datuma države BiH.

– BiH ima svoju tradiciju, to je država koja je stabilna i opečaćena, a ono na čemu treba poraditi jesu unutarnji odnosi. Što prije shvatimo da trebamo biti u funkciji ove države to će i ona biti prosperitetnija za dobrobit svih onih koji u njoj žive– poručio je zastupnik u Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Edin Mušić te svim Bosancima  i Hercegovcima u  domovini i dijaspori čestitao 1. ožujka, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući županijske Skupštine Šerif Špago podsjetio kako je danas 28. godina od referenduma na kojem su građani BiH izišli i odlučili, odnosno, dali legitimitet da BiH u budućnosti bude nezavisna i samostalna država.

– Referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine proveden je, uz strogo poštivanje Ustava BiH i međunarodnog prava, zbog čega su sve države svijeta priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu zemlju- istaknuo je Špago i poručio kako je “sada do politika da izgrađuju BiH po mjeri svih njezinih građana”.

Prije svečanog prijema, upriličeno je polaganje cvijeća i odana počast poginulim borcima na Šehitlucima u Mostaru.

 

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Kamberović: Poznato je da je, uz Bošnjake i Hrvate, i dio Srba glasao za nezavisnu BiH

Naredna vijest

Dan nezavisnosti u Potočarima: Nisu zaboravljeni oni koji su živote dali za BiH