Južnokorejancima poručeno da ne izlaze vani zbog povećanja broja zaraženih

Južna Koreja pozvala je građane u subotu da ostanu u zatvorenim prostorima jer je sada “kritični trenutak” u borbi protiv koronavirusa nakon što je zabilježen najveći porast broja zaraženih u jednom danu sa 813 novih slučajeva, što znači da je trenutno 3.150 ljudi zaraženo.

Južna Koreja se bori protiv najveće epidemije virusa izvan Kine, a dosad je 17 osoba umrlo od koronavirusa u ovoj državi, uslijed rekordnog porasta broja zaraženih od kada je ta zemlja 20. januara potvrdila svog prvog pacijenta.

– Molimo vas da ne prisustvujete javnim događajima, uključujući vjerske skupove ili proteste ovog vikenda – izjavio je na konferenciji za štampu zamjenik ministra zdravstva Kim Kang-lip.

Kazao je da je ovo “kritični trenutak” za sprečavanje širenja virusa, javlja Yonhap.

– Molim vas, ostanite kod kuće i suzdržite se od izlaska vani i svedite na minimum kontakt s drugim ljudima – upzorio je on.

Čak 657 novih slučajeva potiče iz jugoistočnog grada Daegua, mjesta u kojem se lokalna crkva našla u centru epidemije, a 79 osoba je iz obližnje pokrajine Sjeverni Gyeongsang, saopćio je Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC).

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Naredne sedmice dozvola za sanaciju tvrđave Vranduk

Naredna vijest

Nakon objave razgovora: Narod i pravda traži uključivanje nadležnog tužilaštva