Danas je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Građani Bosne i Hercegovine danas obilježavaju 1. mart, Dan nezavisnosti. 

Referendum za nezavisnost naše zemlje održan je 29. februara i 1. marta 1992. godine, a svi punoljetni građani tadašnje SRBiH odgovorili su da li žele nezavisnu i suverenu zemlju, državu ravnopravnih građana – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji žive u njoj.

Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto, a za nezavisnost je od njih glasalo 99,7 posto.

Rezultati su prihvaćeni 6. marta iste godine.

Zemlje članice Evropske zajednice priznale su Bosnu i Hercegovinu 6. aprila 1992. godine. Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu dan kasnije, 7. aprila. Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda.

Parlament je 28. februara 1995. godine donio odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Evropska ekonomska zajednica je priznala ovaj dan, a ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović 6. marta 1995. godine.

Što se tiče današnjih aktivnosti, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović će položiti cvijeće na nekoliko lokacija u Sarajevu, dok će Džaferović u 17:30 sati prisustvovati svečanoj akademiji u sarajevskoj Vijećnici.Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović odat će počast i položiti cvijeće također na nekoliko lokacija u Sarajevu.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović će prisustvovati obilježavanju Dana nezavisnosti BiH u Srebrenici.

Svečani program povodom Dana nezavisnosti  i završetka četiri kapitalna projekta –  podzemne garaže i  višenamjenskog trga,  sportske sale za OŠ “Edhem Mulabdić”, rekonstrukcije Doma zdravlja i administrativnog sjedišta Općine Stari Grad –  preko puta Vijećnice, višenamjenski trg počet će u 12 sati.

U Tuzli će biti izvedena predstava “Bosanska kraljica” u Teatar kabareu.

U Sarajevu će svečano biti otvorena obnovljena zgrada i velika koncertna dvorana JU KBC-a, te će u 20 sati biti održan koncert Sevdah orient expres – polazna stanica BKC”.

U Mostaru u 14 sati počinje svečani prijem povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH pod pokroviteljstvom poslanika u Predstavničkom domu PSBiH Edina Mušića i predsjedavajućeg Skupštine HNK Šerifa Špage – Kongresna dvorana u zgradi Vlade FBiH u Mostaru

(Fena, Interview-ba)

 

 

 

 

 

Prethodna vijest

Prevrnuo se kamion na autoputu kod Prnjavora

Naredna vijest

Izetbegović o snimku: Trebalo je sve prijaviti ranije rukovodstvu SDA