Stotine migranata u Turskoj kreću se prema granicama EU

Stotine migranata prošlo je u petak preko sjeverozapada Turske prema granicama s Grčkom i Bugarskom, javljaju turski mediji, nakon što je visoki dužnosnik rekao da Ankara više neće zaustavljati sirijske izbjeglice da dođu u Evropu.

Turska je u četvrtak saopćila da su u turskom zračnom napadu sirijskih vladinih snaga u Siriji, na sjeverozapadu regije Idlib, u četvrtak poginula 33 turska vojnika.

Jedan turski dužnosnik je  potom rekao Reutersu da je turskoj policiji, obalnoj straži i pograničnim sigurnosnim službama naređeno ne zaustavljaju migrante i izbjeglice da preko kopna ili mora prelaze u Evropu, a u iščekivanju dolaska novih izbjeglica iz Idliba.

Novinska agencija Demiroren rekla je da je bilo oko 300 migranata, uključujući žene i djecu, u grupi koja je oko ponoći krenula prema granicama između dviju zemalja Europske unije- Grčke i Bugarske- i turske pokrajine Edirne.

U toj grupi su Sirijci, Iranci, Iračani, Pakistanci i Marokanci.

Migranti su se okupili i u zapadnom turskom obalnom okrugu Ayvacik u provinciji Canakkale s ciljem da brodom putuju do grčkog otoka Lezbos.

Reuters navodi da nisu nezavisno mogli da potvrde te navode, kao i da nisu uspeli da potvrde vjerodostojnost video snimaka migranata koje je objavila turska provladina televizija.

Turska televizija NTV prikazala je snimke ljudi koji idu kroz polja noseći rance na leđima i navela da izbjeglice pokušavaju da pređu granicu Kapikule i uđu u Bugarsku, ali da im to nije dozvoljeno.

Također, turska televizija izvještava da je ista grupa migranata potom pokušala da dođe do granice Pazarkule i pređe u Grčku, ali da nije jasno šta se potom dogodilo.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan više je puta je upozoravao da će otvoriti vrata migrantima koji putuju u Evropu. Ukoliko to učini, prekršio bi obećanje koje je dao EU, zbog čega bi Evropa promijenila svoj stav prema situaciji u Idlibu, ocjenjuje Reuters.

Oko milion civila raseljeno je od decembra u Siriji u blizini turske granice, dok su sirijske vladine snage podržane ruskim snagama zauzele teritorije   koje su držali sirijski pobunjenici koje podržava Turska, stvarajući najgoru humanitarnu krizu u devetogodišnjem ratu.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Džaferović: Građani su 1. marta 1992. kazali DA nezavisnosti, DA slobodi

Naredna vijest

Dijete teško povrijeđeno dijete kod Ugljevika, prevezeno u Beograd na liječenje