Mahmutović: Puna afirmacija obnove nezavisnosti BiH bit će prijem u EU i NATO

28.02.2020.

Dževad Mahmutović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, uputio je čestitku povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u kojoj ističe da su se građani BiH  prije 28 godina odgovarajući na referendumsko pitanje izjasnili da žele “suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive“ te time istovremeno i obnovili državnost, odnosno potvrdili hiljadugodišnji kontinuitet postojanja BiH.

– Itekako trebamo biti svjesni visoko plaćene cijene te nezaivnosti i slobode. Ona je plaćena životima hiljada bosanskohercegovačkih patriota te razaranjem svih naših vrijednosti, a posebno onih koje su predstavljale simbole Bosne i Hercegovine. Uprkos svemu tome, odbranjena je Bosna i Hercegovina i vizija da u ovoj zemlji ima mjesta za sve naše građane po sistemu pune ravnopravnosti. Naša svjetlija budućnost je u zajedničkoj izgradnji Bosne i Hercegovine kao snažne demokratke države u kojoj će evropski standardi i vrijednosti biti primjenjivani i poštovani ne samo radi koračanja ka članstvu u Evropskoj uniji, nego prvenstveno radi osiguranja kvalitetnijih uslova života naših građana – navodi Mahmutović.

Dodaje da će puna afirmacija ideje obnove nezavisnosti Bosne i Hercegovine koja je ozvaničena dizanjem zastave naše domovine na East Riveru i prijemom u članstvo Ujedinjenih naroda, biti zaokružena podizanjem zastave Bosne i Hercegovine ispred Evropskog parlamenta i u sjedištu NATO saveza u Briselu.

– Riječ je o integracijskim procesima, od kojih ovisi stabilnost ne samo naše zemlje nego i cijelog regiona, i kao takvi zaslužuju prioritetan, predan i odgovoran pristup – zaključio je Mahmutović.

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss