Zeničanka Dženita Gazić osvojila srebrenu medalju u poznavanju njemačkog jezika u SAD

Mlada Zeničanka Dženita Gazić u SAD-u osvojila je srebrenu medalju u poznavanju njemačkog jezika među 25.000 učenika srednjih škola iz svih američkih država. Ovu informaciju potvrdio nam je njen otac Haris.

Inače, Dženita Gazić nalazi se u od jula 2019. godine u Washingtonu i pohađa 11. razred Wakefield High School (ekvivalent treći razred srednje škole u BiH) zajedno sa svojim američkim vršnjacima (zbog odličnog nivoa poznavanja engleskog jezika).

Dženita je u prvom semestru (polugodištu) imala sve ocjene A (odličan 5), a većina predmeta koje izučava imaju oznaku intenzivni (intensified). U sklopu nastavnog plana i programa u srednjoj školi svi učenici 11. i 12. razreda imaju obavezu rada na naučnom projektu koji obično rade u grupama po dva ili tri učenika. Dženiti je bio odobren projekat iz intenzivne biologije i intenzivne hemije pod naslovom „Povezanost koncentracije enzima katalaze i dugovječnosti organizama“ koji je cijeli prvi semestar radila sa kolegicom Ritom Rizallah iz Libanona. Rezultat ove „međunarodne“ saradnje bio je osvojeno prvo mjesto na školskom takmičenju i kvalifikacija na okružno takmičenje u Washingtonu koje će se održati krajem marta ove godine.

Osim ovog, Dženita je učestvovala na državnom ispitu poznavanja njemačkog jezika učenika srednjih škola i u konkurenciji 25.000 učenika iz svih američkih država rangirana kao osvajač srebrene medalje i zaslužila počasno mjesto. Ovaj ispit se ove godine održava po jubilarni 60-i put i omogućava sistemu obrazovanja povratnu dijagnostičku informaciju, nagrađuje studente kroz nacionalni program nagrada i stvara osjećaj ispunjenja cilja.

Ovaj ispit takođe pomaže profesorima da iz svih regiona SAD-a, da uporede rezultate svojih učenika sa traženim standardima i shodno tome prilagode nastavne planove i programe.

– Osvajanje srebrene medalje u ovakvoj konkurenciji na nivou cijelih SAD-a izuzetan je uspjeh koji je i rezultat uspješnog rada profesora njemačkog jezika u Drugoj Gimnaziji u Zenici, ali i škole stranih jezika „Eduko“ iz Zenice u kojoj je Dženita dodatno obogatila svoje znanje njemačkog jezika – kaže ponosno njen otac Haris.

(zenicablog/MojaBiH, Interview.ba)

Prethodna vijest

Vučić odgovorio: Vodi se kampanja da se Srbija optuži za sve

Naredna vijest

Tegeltija-Rusten: Pozitivna vanjskotrgovinska razmjena BiH i Norveške