7a4b4645aad5f26dbf2de0155a019d33
7a4b4645aad5f26dbf2de0155a019d33

Pejanović: Filipović se znao angažovati u zaštitu svih Sarajlija

27.02.2020.

Akademik Mirko Pejanović potresen je viješću o smrti akademika Muhameda Filipovića, istaknuvši da je bio jedan od najvećih intelektualaca koje je, nakon Drugog svjetskog rata, imala BiH.

Pejanović je za Hayat.ba govorio o Filipoviću, njegovim djelima, zajedničkom zalaganju za državu Bosnu i Hercegovinu…

– Bolna je spoznaja da više nije među živima naš cijenjeni profesor i akademik Muhamed Filipović. Bio je čovjek kritičke misli, politički filozof koji je ostvario jedan poseban opus u svom naučnom i teorijskom radu. Pripadao je ljudima koji su radili na Univerzitetu u Sarajevu, na Filozofskom fakultetu. Bio je jedan  od najistaknutijih profesora na Filozofskom fakultetu, na Katedri za filozofiju. Veoma cijenjen i ugledan – rekao je Pejanović. 

Podsjetio je da je Filipović vremenom svojim radom zaslužio i bio predložen, pa izabran u Akademiju nauka i umjetnosti BiH, a da je u novije vrijeme bio predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

– Gdje god je on stigao djelovati ostavio je iza sebe djela, rezultate, napisane knjige. Ono što se može za njega posebno izdvojiti je njegov društveni rad koji je od njegove mladosti bio dio njegovog ukupnog života. Dakle, sa 13 godina je postao pripadnik narodno-oslobodilačke borbe. Sve vrijeme socijalističkog razvoja i razvoja BiH, od pedesetih do osamdesetih godina, akademik Filipović je bio aktivan, prisutan. Djelovao je svojom mišlju, akcijom – objašnjava Pejanović. 

Posebno je izdvojio njegov doprinos u borbi za postizanje statusa nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine, donošenjem odluke o provođenju referenduma građana 1992. godine kada je bio poslanik u Skupštini BiH.

– Imao sam čast da s njim zajedno budem u vremenu opsade Sarajeva, borbi za ljudska prava građana Sarajeva, za jednakost građana. Profesor Filipović se znao angažovati u zaštitu svih Sarajlija. To ljudi pamte. Zajedno smo bili u pregovaračkoj misiji za postizanje mirovnog rješenja u BiH u okviru Ženevskih pregovora na Međunarodnoj mirovnoj konferenciji. Dao je značajan doprinos u tim pregovorima, u traženju mirovnog rješenja i posebno u kritici predstavnika međunarodne zajednice u odnosu na ono što su oni tada zagovarali i gledali za BiH pristajući na silu i na etničku podjelu. Kritikovao je to kod predstavnika međunarodne zajednice – podvukao je. 

Pejanović dodaje da je Filipović bio istrajan u borbi da se sačuva integritet i suverenitet BiH.

(Fena, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss