Inzko: Do juna usvojiti Zakon o zabrani negiranja genocida

Visoki predstavnik Valentin Inzko rekao je sinoć da su Milorad Dodik i NSRS prešli crvenu liniju.

Na pitanje da li to uključuje bonska ovlaštenja, Inzko je kazao da je sprema reagovati, ali uz podršku drugih zemalja Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC). 

– Skupština RS je prihvatila osam zaključaka, a jedna je da neće poštovati odluku Ustavnog suda BiH. Treba se vratiti na pravi put da se poštuje odluka Ustavnog suda BiH. Gospodinu Dodiku je bilo drago kada su se na sjeveru BiH promijenjena imena opština i ne postoji više Bosanski Brod, Bosanski Šamac, Bosanski Novi – rekao je on.

U PIC-u je u toku novo razmišljanje i sve više članica misli da treba koristiti bonske ovlasti, ali odluka još nije donesena, kazao je Inzko.

– Osim Rusije ima unutar PIC-a još država koje misle da su najbolja domaća rješenja. I ja isto mislim, i to su države koje vjeruju u domaća rješenja, ali vam neću javno kazati koje su. Sve te države misle dobro za BiH. U PIC-u ima 11 ili 12 država, neke su više, a neke manje za korištenje bonskih ovlasti. Jednog dana neće biti EUFOR-a neće biti Inzka – poručio je visoki predstavnik.

Inzko je ponovio da je sastanak kod Dodika bio stranački skup i da nisu smjeli učestvovati predstavnici pravosudnih institucija.

– Ja mislim da je predsjednik VSTV-a prekršio zakon, on je sudija on tamo ne bi smio biti. Mislim da je bio i pravobranilac BiH. Ni predsjednik CIK-a nije tamo trebao otići –  kazao je Inzko za Aljazeera Balkans.

Visoki predstavnik je kazao da se može očekivati pisana korespondencija između njega i Tužilaštva odnosno njega i VSTV-a, ne želeći otkrivati detalje o daljim aktivnostima. 

Na pitanje da li će EU uvesti sankcije Miloradu Dodiku on je kazao da ne zna, ali da bi to mogla biti zabrana u zapadne zemlje. 

Imamo četiri mjeseca vremena, ali moje je mišljenje da Zakon o zabrani negiranja genocida potreban BiH.

– BiH koja teži da bude članica EU mora imati zakon o zabrani negiranja holokausta i genocida. Ukoliko ne dođe do usvajanja Zakona do 11. jula razmislit ćemo šta dalje – kazao je Inzko dodavši da će to pitanje biti aktuelno u junu. 

Inzko je kazao da će blokada trajati do 17. aprila kada ističe rok od 60 dana, te je kazao da je bilo već ranije blokada. 

On je kazao da postoji mogućnost da Ustavni sud BiH da neko privremeno rješenje kako bi se održali izbori u Mostaru.  

(NAP, Interview.ba)

Prethodna vijest

Trump optužio demokrate i neke medije da šire paniku zbog koronavirusa

Naredna vijest

Ugovor vrijedan 600.000 eura: Željeznice FBiH remontovale dvije lokomotive HŽ Carga