Testira se vakcina protiv virusa korona, upotreba za 12 mjeseci?

Američka biotehnološa kompanija Moderna proizvela je eksperimentalnu vakcinu za virus korona i poslala je naučnicima američke vlade na testiranje, javio je CNN.

Prva testiranja mogla bi da počnu u aprilu, ali cijeli proces ispitivanja i dobijanja odobrenja za novu vakcinu mogao bi da potraje najmanje godinu dana.

U saopštenju za medije, objavljenom u ponedjeljak, iz kompanije Moderna su rekli da je prva pošiljka njihove vakcine protiv koronavirusa nazvana mRNA-1273 i da je poslata u američki nacionalni institut za alergije i infektivne bolesti NIAID.

Prve doze eksperimentalne vakcine biće upotrebljene u prvoj fazi testiranja u SAD-u, što obično znači da se testira na malom broju zdravih osoba.

Direktor NIAID-a Entoni Fauci kaže da bi ako sve prođe po planu kliničko testiranje nove vakcine moglo početi krajem aprila ove godine, što bi bio prvi korak za potencijalnu masovnu proizvodnju vakcine.

Američki list Wall Street Journal, koji je prvi izvjestio o razvoju ove vakcine, kaže da će dve doze vakcine biti isprobane na dobrovoljcima kako bi se utvrdilo stvara li imuno-reakciju koja šiti ljude od zaraze virusom korona.

Fauci je rekao da će 45 ljudi učestvovati u toj fazi testiranja.

Čak i ako kliničko ispitivanje bude uspešno, biće potrebna nova ispitivanja i dozvole pre eventualne šire primene vakcine.

I kad bi vakcina bila hitno “progurana” kroz testiranja, za širu upotrebu ne bi bila dostupna još bar 12-18 mjeseci.

Zdravstvene službe i farmaceutske kompanije širom svijeta užurbano rade na razvoju lijeka ili vakcine koji bi pomogli u borbi protiv virusa korona.

Vakcina nazvana mRNA-1273 razvijena je samo 42 dana nakon što je kompanija nabavila sliku genoma virusa korona.

Podsjeća se da je naučnicima bilo potrebno čak 20 mjeseci da počnu na ljudima testiranje vakcine protiv SARS-a, starije vrste virusa korona.

(Nezavisne.com/Interview.ba)

Prethodna vijest

Predstavnički dom PSBiH podržao Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTV-a

Naredna vijest

Izetbegović, Radončić, Komšić: Dodik je prešao “crvenu liniju”