8252c6e8b775c4efd0122e4fd0c56b84
8252c6e8b775c4efd0122e4fd0c56b84

Radončić, Komšić, Izetbegović: Nema ucjena, pozivamo Dodika da se vrati radu državnih institucija

26.02.2020.

U zgradi Predsjedništva BiH održan je sastanak delegacija SDA, SBB i DF-a koji su predvodili predsjednici Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić. Usvojena je i zajednička izjava u kojoj se navodi da će na svaku aktivnost koja bude uperena protiv i prijetnja teritorijalnom integritetu probosanske snage odgovoriti svim raspoložiivm sredstvima.

– Niko nikada neće odvojiti od BiH nijedan njen pedalj. Upozoravamo OHR i PIC da je krajnje vrijeme da se poduzmu koraci da kriza koju je izazvao Milorad Dodik ne bi eskalirala. 
Od Srbije kao jedne od potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma tražimo da se pridržava sporazuma, a posebno člana 1 da će zemlje potpisnice poštovati teritorijalni suverenitet i integritet drugih potpisnica – kazao je Izetbegović. 

 

Mi očekujemo da se jasno i nedvosmisleno uskrati podrška iz Srbije secesionističkoj politici. Nikada ove tri stranke neće pristati na bilo čije ultimatume i ucjene, kazao je Izetbegović.

 

– Svim demokratskim sredstvima ćemo se boriti protiv nasrtaja na državne institucije. Nećemo podržati izmjenu strukture Ustavnog suda BiH. O tome se može razgovarati tek kad BiH snažno bude napredovala prema EU i NATO-u u okviru šire ustavne reforme. Pozivamo zajedno da HDZ BiH pokrene proces uspostave Vlade FBiH predlažući kandidata za predsjednika FBiH. Tek tada može se govoriti o izmjenama Izbornog zakona – kazao je Izetbegović. 

 

Pozvali su sve probosanske snage na jedinstvo, istaknuto je kako biznismeni odustaju od investicija u BiH što će u konačnici teže podnijeti oni koji su ga uzrokovali odnosno entitet Republika Srpska.  

 

Fahrudin Radončić kazao je da su danas kao vladajuća koalicija izvršili i jednu moralnu i državničku obavezu da iskažu svoj stav na ono što već danima dolazi od gospodina Dodika pa i dijela opozicije u RS-u.  

 

– Postoji crvena linija i nakon te crvene linije postoje srestva i metode za očuvanje BiH. Domaći i strani investitori bez straha trebaju da dalje investiraju, naši ljudi ne treba da se plaše. Očekujemo od gospodina Dodika da izvrši korekciju svojih zahtjeva koje niko od nas ne može prihvatiti – kazao je Radončić.

 

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik DF-a kazao je da upućuje poziv gospodinu Dodiku da se vrati radu državnih institucija. 

 

 

– U Predsjedništvu BiH imate masu finansijskih sporazuma koja se većinom odnose na RS i takvim djelovanjem se nanosi šteta upravo onima čije interese tvrdi da zastupa Dodik, a to su građani. Teritorijalni suverenitet nije nešto oko čega se pregovara. Ustavni sud i sastav Ustavnog suda nije nešto oko čega se pregovara. Da bi se o tome govorilo mora se ući u jednu širu ustavnu reformu. To što nam se nekad ne sviđaju odluke Ustvanog suda ne znači da ih ne treba provoditi – kazao je Komšić.  

 

On je dodao da se BiH neće raspasti niti će više ikad doći u priliku kad je velika sila udarila u nju i pokušala da je rasturi jednom za svagda. 

 

– Tada nije uspjelo neće ni sada – dodao je Komšić. 

 

Izetbegović je kazao da odgovor Dodiku trebaju dati probosanske snage, sa HDZ-om na toj strani, sa OHR-om, PIC-om i Tužilaštvom BiH. 

 

– Mi nikoga ne možemo hapsiti, to može raditi Tužilaštvo i OHR. Braneći ustavni poredak smo isprovocirali smo Dodika da krene u lošem smjeru – kazao je Izetbegović. 

 

Radončić je na pitanje novinra kome više vjeruju da li agresivnom Dodiku ili onom umjerenom, kazao:

 

– Mi nismo naivni da vjerujemo ni onom potpuno agresivnom ni onom mirnodopskog tipa. Ne želimo da čujemo ultimativne ucjene Dodika, nama nekad godi kada vidimo da se on povlači. Što se tiče srbijanske politike to je ta škola politike toplo-hladno, ali miješanje u unutrašnje stvari BiH, nedostatak volje da se ogradi od srpskih lidera govori da gospodin Vučić ima problema sa svojim preciznim stajalištima – kazao je Radončić. 

Odgovarajući na pitanje da li će podnijeti krivične prijave, predsjednik SBB-a je kazao da je „pristalica teze da svi organi pa i samo Tužilaštvo procijeni ima li tu ili nema elemenata krivičnog djela.“ 

(NAP, Inteview.ba)
 

Idi naVrh

Don't Miss