Narodna skupština RS-a danas o ukidanju ‘bijelog hljeba’

Redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS), deveta po redu, trebalo bi da bude nastavljena danas u Banjoj Luci razmatranjem izmjena i dopuna Zakona o štrajku.

Među preostalim tačkama ovog zasjedanja su nacrti zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, izmjene zakona o radnim odnosima u državnim organima i statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave, koje je predložio poslanik Milan Petković.

Ukoliko budu usvojeni predloženi zakoni, u tom bh. entitetu bit će ukinut takozvani “bijeli hljeb” izabranim i postavljenim fukcionerima.

Na osnovu tog prava oni su, nakon isteka mandata, šest mjeseci imali pravo na platu i plaćene poreze i doprinose.

Petković je ranije rekao da je nakon prošlog mandata, 37 poslanika, delegata u Vijeću naroda i ministara u Vladi RS koristilo tu privilegiju, što je koštalo oko 600.000 KM budžetskih sredstava, odnosno i više s porezima i doprinosima.

U nastavku sjednice poslanici bi trebalo da se izjasne o prijedlozima strategija razvoja elektronske uprave te unapređenja i zaštite prava pripradnika nacionalnih manjina i borbe protiv sajber kriminaliteta u RS do 2024.

Tokom prvog dijela devete redovne sjednice koja je prekinuta prošle sedmice, usvojeno je pet zakona, među kojima o Gradu Istočno Sarajevo, izmjene Izbornog zakona RS, te o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa i gasovoda dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača – po hitnom postupku.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Zabilježeno 465 krivičnih djela i prekršaja maloljetnika u ZDK

Naredna vijest

Skupština KS-a danas bira novu Komisiju za izbor SKS, kandidati Dević, Kerla..