844b87502bb602b6defaf85c4fd0bd86
844b87502bb602b6defaf85c4fd0bd86

Mladi iz šest političkih stranaka zajedno protiv govora mržnje

25.02.2020.

Protekli vikend u Banja Luci u organizaciji Fondacije Boris Divković održan je trening u sklopu projekta “Galerija uvreda – Zid srama u javnom diskursu”. Učesnici treninga bili su mladi iz šest političkih stranaka, koje je okupio zajednički cilj: Podići svijest o nasilnom ekstremizmu, govoru mržnje i cyber bullingu.

O govoru mržnje u javnoj sferi, zloupotrebi medija i kako se boriti protiv govora mržnje na društvenim mrežama mladi su razgovarali sa profesoricom sa Fakulteta političkih nauka UNSA Lejlom Turčilo. Rasizam, seksizam, govor mržnje protiv manjina i odnosu ovoga svega s religijama bile su teme predavanje Alena Kristića, vanjskim saradnikom Fondacija Boris Divković.

Na edukativnom treningu mladi su naučili i kako se boriti protiv govora mržnje na digitalnim platformama, tražili primjere govora mržnje, ali i sa pravnicima govorili o putu od ideje do jednog zakonskog podneska. 

Na treningu u Banja Luci prisustvovali su članovi_ice Narodnog demokratskog pokreta, Naše stranke, Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije BiH, Srpske demokratske stranke i Poligrafa. Nakon edukativnih treninga u Sarajevu i Banja Luci, pred nama je trening u Mostaru, sredinom narednog mjeseca. 

Projekt financira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a njegovu provedbu podržat će Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u okviru programa BHRI. Cilj ovog projekta je naučiti sudionike o posljedicama negativnog korištenja online platformi i podići svijest o nasilnom ekstremizmu, govoru mržnje i cyber buling putem digitalne kampanje i edukacije. Cilj je educirati mlade lidere i aktiviste i iz FBiH i RS-a o važnosti borbe protiv nasilnog ekstremizma i naučiti razlike između slobode govora i govora mržnje.

(Interview.ba)

 

Idi naVrh

Don't Miss