Izetbegović: Tri kineska državljana na KCUS-a, rezultati na koronavirus do kraja dana

Tri državljana Kine smještena su na jednoj od klinika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a testovi na eventualnu zaraženost koronavirusom trebali bi biti poznati do kraja dana. Potvrdila je to generalna direktorica Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović na današnjoj konferenciji za novinare.

– Potrebno je da obavijestimo javnost o istini, jer smo primjetili da se šire dezinformacije o Kliničkom centru. Smatrali smo da je potrebno da damo prave informacije. Istina je da su danas dovezena tri pacijenta i da su kineski turisti. Nije istina da su sa visokom temperaturom. Došli su sa simptomima prehlade, jedan simptome gripe. Testirali smo ih, od jučer nas bombarduju informacijama da su to pacijenti koji su pozitivni. Oni ne dolaze iz regije koja je blizu virusa. Nema nikakve dramatične slike – kazala je Izetbegović.

 

Kako je navela, brine ih grupa djece iz OŠ “Grbavica 2” koja su došla sa ekskurzije iz Milana.

 

– Ne znamo čemu su bila izložena i gdje su se kretali. Znamo samo da imaju povišenu temperaturu. Ono što je čudno je da su djeca upućena na ekskurziju, mi na KCUS-u smo odgodili sva putovanja jer ne želimo da se naši uposlenici kreću u grupama ljudi gdje se može prenijeti virus. Obustavljamo i godišnje odmore, jer situacija dobija dimenzije vanrednog stanja. Sve priče i gluposti koji kruže da ne postoji izolatorij. Izolatorij nije obaveza KCUS-a, nego Zavoda i kantonalnog ministarstva – dodala je Izetbegović.

 

Prvi slučaj ovog virusa danas je potvrđen u Zagrebu. Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš izjavio je danas da su rezultati testiranja hrvatskog državljana pozitivnog na koronavirusa stigli u 11.50 sati te da on pokazuje blaže znakove bolesti.

 

Mladić je od 19. do 21. februara boravio u Milanu, rekao je Beroš nakon sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite u Banskim dvorima.

Doktor Rusmir Baljić je govorio o tretmanu kineskih državljana koji su trenutno hospitalizovani u Sarajevu, te da će nakon rezultata testiranja znati kako se ponašati prema njima u slučaju da budu pozitivni na korona virus.

 

– Mi smo već dvadesetak dana u fazi pripreme za današnji dan. Imali smo situaciju koja se zakuhava od sinoć unutar kriznog štaba, gdje je javljeno da su tri pacijenta suspektna, tri Kineza. Od subote su kod nas, pod nadzorom, provjeravaju se kliničke karakteristike. Sinoć su počeli dobivati temperaturu, jutros smo ih transportovali na KCUS da se utvrdi da li imaju korona virus – kazao je Baljić.

 

Baljić je dodao da su pacijenti testirani i da su im uzeti nalazi.

 

– Pregledani su, uzeti su nalazi. Moram vam reći, po ovim podacima se čini da nisu zaraženi, nemaju kliničku sliku infekcije. Zaista nema potrebe ni za kakvom panikom. Svjetska praksa je da lakše kliničke forme ne treba da ostaju hospitalizirani – dodao je.

Rezultati se očekuju večeras.

–  Shodno tome ćemo se ponašati. Više nije pitanje da li će korona doći u BiH, hoće sigurno. Najbitnije je za građane da imamo sve kapacitete za eventualnu pozitivnost tih pacijenata. Klinika i KCUS ne mogu biti sami nosioci ovih aktivnosti, moraju se uključiti i druge ustanove – dodao je Baljić.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Odluka Skupštine KS: Poništiti javne konkurse za prijem u radni odnos koji su u toku

Naredna vijest

Mladi iz šest političkih stranaka zajedno protiv govora mržnje