NSRS vjerovatno u srijedu o dolasku Đukanovića

24.02.2020.

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, koju je zatražio član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik nakon što je preglasan u toj instituciji u vezi sa dolaskom predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića u BiH, te raspoređivanjem stranih pripadnika na granici, najvjerovatnije će biti zakazana za srijedu.

Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić te član Šefik Džaferović iz reda bošnjačkog naroda podržali su na posljednjoj sjednici te dvije tačke dnevnog reda, dok je Dodik bio protiv.

U kabinetu predsjednika Parlamenta Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića u petak su potvrdili da su zaprimili zahtjev za sazivanje sjednice Skupštine na kojoj bi se poslanici izjasnili o izjavi Milorada Dodika o proglašenju Odluke o prihvatanju sporazuma o statusu između BiH i EU o aktivnostima koje sprovodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu na teritoriji BiH, bez konsenzusa usvojene na sjednici Predsjedništva BiH, veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

Dodik je zatražio i da se poslanici izjasne i o izjavi o proglašenju zaključka o utvrđivanju zvanične posjete Mila Đukanovića BiH 2. i 3. marta, koji je bez konsenzusa usvojen na sjednici Predsjedništva BiH, štetnim po vitalne interese Republike Srpske.

Dodik je pozvao poslanike Narodne skupštine Republike Srpske da u roku od deset dana održe sjednicu i dvotrećinskom većinom podrže te dvije izjave, a u SNSD-u jučer je “Glasu Srpske” potvrđeno da bi sjednica mogla biti već u srijedu.

– Konačan datum utvrdit će Kolegijum Narodne skupštine RS, a vidjećemo da li ćemo tokom sjednice, u dijelu koji se odnosi na posjetu Đukanovića, utvrditi određene zaključke u vezi sa dešavanjima u Crnoj Gori, odnosno položaju srpskog naroda i svetinja – kazali su u toj stranci.

Ako u roku od deset dana od dana prosljeđivanja izjave dvotrećinskom većinom potvrdi Narodna skupština RS, osporena odluka i zaključak ne stupaju na snagu, prenosi Glas Srpske.

(Oslobođenje, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss