Vučić: “Pancir” snaži Srbiju, ali i povećava pritiske

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, komentarišući dolazak iz Rusije prvog dijela sistema odbrane “Pancir”, da to snaži Srbiju, ali i da će pojačati i pritiske na Srbiju.

Upitan da li bi SAD, zbog naoružavanja iz Rusije, mogle da uvedu neku vrstu sankcija Srbiji, Vučić je Prvoj televiziji rekao da je javno govorio o “Panciru” i da smatra da se upozorenje na moguće sankcije nije odnosilo na “Pancir”, već na raketni sistem S400.

Prema riječima predsjednika, sistem “Pancir” služi za gađanje dronova, krstarećih raketa, bombardera ili niskoletećih aviona. Kako je kazao, radi se o skupom, ali izuzetno vrijednom oružju.

Vučić je istakao da ovo oružje Srbiju čini jačom, vojnu neutralnost suštinskom i istovremeno snaži političku poziciju.

“Srbija je našla novac za nabavku ovog sistema, a da ne ugrozi visinu javnog duga”, istakao je Vučić.

Bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi, general Frederick Ben Hodges zapitao je od koga Srbija smatra da treba da se brani, prenio je Glas Amerike.

“Pitam se čemu li ovi sistemi služe? Od koga Srbija smatra da treba da se brani? Zapad je neumoran u pronalaženju načina da priđe Srbiji. I ne predstavlja nikakvu prijetnju Srbiji”, rekao je Hodges za Glas Amerike.

Predsjednik Vučić je američkom generalu odgovorio da Srbija kao suverena i nezavisna zemlja donosi po pitanju naoružavanja odluke koje su u njenom najboljem interesu.

(N1/Interview.ba)

Prethodna vijest

Dunović: Mišljenje Evropske komisije političke neprijatelje BiH dovodi u paniku

Naredna vijest

Zenički taksista besplatno vozi djecu s posebnim potrebama