Majka Grete Thunberg: Od autizma do najmoćnijeg glasa za zaštitu planete

Švedska operska pjevačica Malena Ernman, majka aktivistkinje za borbu protiv klimatskih promjena Grete Thunberg, napisala je u knjizi “Naša kuća u plamenu: Scene porodice i planete u krizi” da je njenoj kćerki svojevremeno dijagnostifikovan autizam, kao i poremećaj u ishrani. Aktivizam je djevojčici, rekla je Ernman, pomogao da prevaziđe poremećaj koji je imala.

Ernman je u knjizi, iza koje su stali i koju su pisali svi članovi porodice Thunberg, navela da su se ona i njen muž glumac Svante Thunberg borili da se izbore sa kćerkinom tišinom i odbijanjem da jede bilo šta osim male količine pirinča, avakoda i njoka.

“Nestajala je u nekakvoj tami. Prestala je da svira klavir. Prestala je da se smije. Prestala je da priča. I prestala je da jede”, napisala je majka.

Greta je za dva mjeseca izgubila 10 kilograma, zbog čega je primljena u bolnicu. Kada se vratila u školu doživjela je maltretiranje vršnjaka, koji su mislili da je sama kriva za to što joj se dešava. Pošto se oporavila i djelimično povratila težinu, psihijatri su djevojčici dijagnostifikovali visoko-funkcionalni autizam, poznat i kao Aspergerov sindrom, kao i opsesivno-kompulsivni poremećaj.

 

Majka kaže da je prekretnica u životu Grete Thunberg bio jedan školski čas kada su gledali film o zagađenju okeana i ostrvu od plastike koje se formiralo u Tihom okeanu. I dok je ona poslije odgledanog filma bila ophrvana brigom, ostali učenici su bili zaokupljeni utiscima sa puta koje je prepričavala nastavnica.

“Greta nije mogla da se pomiri sa onim što je upravo vidjela. Kao da je mogla da vidi emisiju ugljen dioksida golim očima”, kazala je Erman.

Svoj prvi štrajk Greta je započela 2018. godine ispred kancelarije švedskog premijera. Odbila je molbu oca da prekine štrajk i vrati se kući, ali je prihvatila ponudu jednog aktiviste Greenpeacea da proba veganske tajlandske nudle.

“Uzela je mali zalogaj. Pa još jedan. Niko nije reagovao na to što se dešava. Zašto bi? Greta je nastavila da jede. Ne samo nekoliko zalogaja, već je pojela cijelu porciju”, ispričala je majka mlade aktivistkinje.  

(Nezavisne.com/Interview.ba)

Prethodna vijest

Ankara zatvara granicu s Iranom, obustavlja se saobraćaj

Naredna vijest

Čampara: U maniru Milorada Dodika dovoljno je reći “Goodbye RS, welcome NATO”