51b1d1fccfdb0c8f88d66c820c80e477
51b1d1fccfdb0c8f88d66c820c80e477

UN: U Afganistanu u posljednjih 10 godina ubijeno ili ranjeno 100.000 civila

22.02.2020.

Izvještaj Ujedinjenih nacija navodi da je Afganistan dostigao sumorni rekord od 100.000 civila ubijenih ili povrijeđenih u posljednjih deset godina otako je Svjetska organizacija počela dokumentirati žrtve rata koji bjesni već 18 godina.

Izvještaj koji je u subotu Objavila Misija UN-a za pomoć Afganistanu uslijedio je nakon stupanja na snagu sporazuma o “smanjenju nasilja“ između SAD i talibana koji otvara put za potpisivanje mirovnog sporazuma za koji se Washington nada da će okončati najduži američki rat, vratit će kućama američke vojnike i dovest će do pokretanja pregovora zaraćenih afganistanskih strana o budućnosti njihove zemlje.

– Skoro nijedan Afganistanac nije izbjegao da ne bude lično pogođen nasiljem u zemlji. Apsolutni je imperativ za sve strane da iskoriste priliku za prekid borbi dok se već dugo čeka na mir; životi civila moraju se štititi dok su mirovni napori još u toku – izjavio je Tadamichi Yamamoto, specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a za Afganistan.        

– Sve strane u sukobu moraju se povinovati ključnim principima razdvajanja vojnika i civila, proporcionalnosti i sprečavanja civilnih žrtava. Zaraćene strane moraju poduzeti neophodne mjere na sprečavnju toga da djeca, žene i muškarci budu ubijani bombama, raketama, granatama i improviziranim minama; neprihvatljivo je da postupe drugačije – izjavila je Michelle Bachelet, visoka povjerenica UN-a za ljudska prava.

Sedmodnevno “smanjenje nasilja“ stupilo je na snagu u petak u ponoć. Ukoliko se ono održi, za njim će uslijediti potpisivanje dugo vremena traženog mirovnog sporazuma između Sjedinjenih Država i talibana u bliskoistočnoj državi Kataru u kojoj talibani imaju politički ured, prenosi Associated Press.

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss