9872faad80c958dad76f2cc349d963fb
9872faad80c958dad76f2cc349d963fb

Invazija šišmiša u Australiji

Grad Ingam u Sjevernom Kvinslendu dostigao je kriznu tačku nakon što je stotine hiljada slijepih miševa napravilo invaziju prošlog mjeseca.

Stvari su se pogoršale do te mjere da se djeca plaše ići u školu, a helikopteri ne mogu sletjeti u lokalnu bolnicu. Trenutno, ova vrsta slijepih miševa, poznata kao leteće lisice, brojčano nadjačava ljude u Ingamu za stotine hiljada i nisu jedina vrsta koja je odlučila nastaniti se tu tokom proteklog mjeseca.

Sudeći po lokalnim izvorima, čak četiri vrste slijepih miševa su napravile invaziju na Ingam, od kojih se svaka pari u različito vrijeme, što otežava situaciju vlastima.

Što je još komplikovanije, slijepi miševi su zaštićeni zakonom, tako da se lokalci ne mogu pozabaviti problemom.

“Meni izgleda kao da je svaki šišmiš u Australiji sada u Ingamu”, rekao je gradonačelnik Rejmon Jajo i dodao:

“Trenutno su ovdje četiri vrste i zbog tog što se sve pare u različito vrijeme nemamo šansu za interakciju s njima kako bismo ih otjerali.”

Populacija šišmiša u Ingamu je porasla do 300.000 protekle sedmice, što u velikoj mjeri brojčano nadjačava populaciju ljudi i ne izgledaju kao da će nastaviti svojim putem uskoro. “Šišmiš tornado” je nešto što je postalo prilično često u ovom gradu, kao i drveće koje pada pod samom masom ovih životinja na granama. Mnoga djeca u Ingamu se plaše ići u školu zbog masivne kolonije koja se naselila u školskom dvorištu. Poznato je da slijepi miševi nose ozbiljne bolesti koje mogu prenijeti ljudima kroz ugrize i ogrebotine i neka djeca ne žele da rizikuju. Nažalost, vlasti ne mogu učiniti ništa po tom pitanju, jer su slijepi miševi poznati po tome da ih je teško otjerati, pogotovo u tako velikom broju. Sve što se može uraditi je čekati da slijepi miševi odu, a neki stručnjaci procijenjuju da će se to desiti u aprilu.

(CurrentAffair/Interview.ba.)

Prethodna vijest

Društvo novinara BiH najoštrije osuđuje prijetnje redakciji portala Capital.ba

Naredna vijest

Nakon Brexita u Ujedinjenom Kraljevstvu vraćaju se modre putovnice