U Kantonu Sarajevo utvrđen cjenovnik usluga zajedničke komunalne potrošnje

Na današnjoj vanrednoj sjednici, Vlada Kantona Sarajevo usvojila je cjenovnik komunalnih usluga iz segmenta zajedničke komunalne potrošnje, ali i Odluku o novom načinu obračuna odvoza otpada za pravna lica.

Prvi put od kako Kanton postoji precizno su definisane sve pojedinačne usluge koje komunalna preduzeća pružaju građanima i shodno tome je za svaku pojedinačnu usluga definisana pojedinačna cijena.

Osim toga, donesena je Odluka o novom obračunu cijene odvoza otpada za pravna lica. To je bio jedan od zahtjeva Udruženja poslodavaca te je usvojen novi način obračuna cijene otpada – ne po metru kvadratnom, već po količini odvezenog otpada.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srđan Mandić je kazao da se za segment zajedničke potrošnje godišnje izdvaja 17 miliona KM, koje su se trošile na netransparentan način, zbog čega je postojao veliki prostor za manipulaciju.

– Način obračuna koji smo usvojili je praksa u svim evropskim gradovima. Također, u sklopu ove odluke smo ispunili obećanje dato poslodavcima da će se cijena komunalnih usluga koja se pruža pravnim licima utvrditi na fer način i na tržišnim osnovama – istakao je on.

U kreiranju novih cjenovnika učestvovali su eksperti sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Ekonomskog instituta i predstavnici poslovne zajednice.

Pravedniji način naplate odvoza otpada za pravna lica i kontrolirano trošenje sredstava za zajedničku komunalnu potrošnju, važna su unapređenja u komunalnoj oblasti, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Dodik odgovorio Šaroviću: Niko nije nikakvo zemljište prenio, pogotovo ne ljudi iz SNSD-a

Naredna vijest

Japan: Crnogorski državljanin zaražen korona virusom