Skupština dioničara Aluminija odbila prijedlog ugovora ‘Abraham grupe’

Skupština dioničkog društva Aluminij d.d. Mostar odbila je na izvanrednoj sjednici održanoj u petak prijedlog ugovora “Abraham grupacije” o zakupu dijela imovine mostarskog Aluminija.

Tajnik Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije Stipo Buljan, opunomoćenik Vlade FBiH na Skupštini dioničara, kazao je kako je protiv ovog ugovora bilo gotovo 80 posto sudionika.

– Predstavnik Republike Hrvatske danas je glasovao za, a ja sam uime Vlade Federacije BiH glasovao protiv ovog ugovora, jer mislim da ima mnogo nejasnoća. Vlada, u prvom redu, želi zaštititi radnike i imovinu, a to ovim ugovorom nije ni približno definirano i sasvim je normalno da je odbijen – istaknuo je Buljan.

Naveo je kako je u ugovoru napravljeno i dosta tehničkih pogrešaka.

– Da smo uzeli za pretpostavku da je ovaj ugovor bio izvrstan, ja bih opet morao glasovati protiv njega zato što je Nadzorni odbor donio odluku na ime jedne druge kompanije u odnosu na kompaniju koja bi trebala sklopiti ugovor. Ovdje je bio prijedlog da Aluminij d.d. Mostar sklapa ugovor s kompanijom “Aluminij Industry”, a u samoj odluci je nešto drugo, riječ je o “Abraham grupi” – kazao je Buljan.

Upravi, Nadzornom odboru Aluminija i svim ostalim sudionicima u procesu odlučivanja, Vlada FBiH dala je rok od 30 dana kako bi se greške u navedenom ugovoru korigirale, dodao je Buljan.

– Treba iznaći način, trezveno sjesti, sagledati sve što jeste, ispraviti ugovor da bude prihvatljiv i Vladi i ostalim dioničarima, te izvući maksimum koji se može, jer ova kompanija je jako bitna. Oni koji se bave statistikom tek sada vide šta znači to što nema Aluminija – poručio je Buljan.

Predsjednik Udruge malih dioničara “Dial” Zlatko Topić kazao je kako je ishod sjednice Skupštine očekivan.

– Ova ponuda “Abraham grupe” je sramotna i toliko ponižavajuća za takvu kuću kao što je naš Aluminij. Oni za najam nude 30.000 maraka mjesečno, a za toliko novca možete iznajmiti malo jači kafić u Mostaru. To je poniženje svih djelatnika i svih generacija koje su radile u Aluminiju – istaknuo je Topić.

Ustvrdio je kako bi se Aluminij mogao pokrenuti i spasiti ako bi Vlada FBiH osigurala 15 milijuna maraka.

– Da bi se to dogodilo Nadzorni odbor bi morao podnijeti neopozivu ostavku, jer oni su ti koji su doveli Aluminij u ovakvo stanje – kazao je Topić.

Podsjećamo, proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. srpnja 2019. nakon što je poduzeće iskopčano s električne mreže zbog nagomilanih dugova, a do kraja prošle godine svih 900 zaposlenika dobilo je otpremnine i rješenja o prestanku radnog odnosa.

Vlada Federacije BiH najveći je pojedinačni vlasnik Aluminija s 44 posto dionica koliko imaju i mali dioničari, dok je Vlada Republike Hrvatske vlasnik preostalih 12 posto dionica.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Predsjedništvo SDA danas o političkoj situaciji u BiH

Naredna vijest

Dodik odgovorio Šaroviću: Niko nije nikakvo zemljište prenio, pogotovo ne ljudi iz SNSD-a