Sastanku u Istočnom Sarajevu ne prisustvuju Šarović i Borenović

Sastanak člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika sa predstavnicima zvaničnika iz eniteta Republika Srpska u institucijama države Bosne i Hercegovine i entitetskih stranaka počeo je u sjedištu RS u Istočnom Sarajevu. Sjednicom predsjedavaju Dodik i predsjedavajući Vijeća ministra Bosne i Hercegovine ministara Zoran Tegeltija.

Kako je za N1 kazao Branislav Borenović, lidr PDP-a, on sastanku ne prisustvuje zbog ranije preuzetih obaveza, ali su prisutni predstavnici stranke. Na sastanku nema ni lidera SDS-a Mirka Šarovića, ali su u administrativnom centru prisutni predstavnici SDS-a.

– Stav je da nema potrebe da im Dodik govori kako da se ponašaju u institucijama Bosne i Hercegovine – poručili su iz Šarovićevog kabineta.

Kako je navedeno u najavi, učesnici ovog sastanka trebalo bi da utvrde dalje korake na planu sprovođenja stavova Narodne skupštine RS, koja je u ponedjeljak, 17. februara, usvojila informaciju u vezi sa djelovanjem Ustavnog suda BiH i osam zaključaka kojima se obavezuju predstavnici RS u institucijama BiH da u Parlamentarnoj skupštini BiH predlože usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

 

Dodik je juče rekao da će na sastanku u Istočnom Sarajevu odgovorni ljudi iz srpskog naroda koji rade u institucijama Bosne i Hercegovine odlučivati da li će neučestvovanje u donošenju odluka svesti na niži, nivo akata, rješenja i drugih pitanja.

 

– Niko ne treba da sumnja u ozbiljnost trenutka. Srbi i Republika Srpska su duže vrijeme poniženi u BiH. Ovo je principijelno i mi pozivamo na dijalog time što predlažemo zakon u Predstavničkom domu. Želimo da u procedurama rješavamo to pitanje, ali nećemo prihvatiti da neko odbije rješavanje tog pitanja – rekao je Dodik.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Poslanici NSRS danas o novim ovlaštenjima inspektora

Naredna vijest

Bez promjene stava predstavnika RS-a: Nema odlučivanja na nivou BiH