Poslanici NSRS danas o novim ovlaštenjima inspektora

Deveta redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o metrologiji u Republici Srpskoj – po hitnom postupku.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o inspekcijama.

U odnosu na važeći Zakon o inspekcijama u RS, uvedena je nova kategorija inspektora – inspektor posebne i unutrašnje kontrole, a sve u cilju podizanja kvaliteta rada inspektora, eliminisanja nezakonitog, nepravilnog i neprofesionalnog rada, poštovanja pravila vođenja postupka, ujednačavanja postupanja kroz unapređenje internih postupaka, sticanje povjerenja građana i pravnih lica u rad inspekcija.

S namjerom da se izbjegne dupliranje, odnosno preklapanje inspekcijskih kontrola predloženo je usklađivanje planova rada republičkih inspektora i inspektora koji poslove inspekcijskog nadzora obavljaju na nivou jedinica lokalne samouprave, radi unapređenja koordinacije rada inspekcija i djelotvornosti inspekcijskog nadzora i praćenje njihove realizacije.

Kako bi se i kroz inspekcijski nadzor doprinijelo rastu privrede i konkurentnosti u oblasti poslovnog okruženja, predložena su nova ovlašćenja kojima se pojačava preventivno djelovanje Inspektorata, a koje se ogleda u pružanju savjetodavne pomoći subjektima nadzora.

U parlamentu je sinoć okončana rasprava o Prijedlogu zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje auto – puta i gasovoda dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača – po hitnom postupku.

Poslanici će se danas izjasniti o razmatranim tačkama ovog zasjedanja.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Privremeno obustavljen saobraćaj međuentitetskih vozova za Banjaluku i Bihać

Naredna vijest

Sastanku u Istočnom Sarajevu ne prisustvuju Šarović i Borenović