Sonja Karadžić-Jovičević: Što se ne bi zvalo “Sarajevo Republike Srpske”?

Razmatranjem Prijedloga zakona o Gradu Istočno Sarajevo, po hitnom postupku, danas je nastavljena sjednica Narodne skupštine entiteta Republika Srpska.

Ovaj zakon predložio je Klub poslanika SNSD, a predviđa da gradonačelnika Istočnog Sarajeva biraju građani na opštim neposrednim izborima, na period od četiri godine u skladu sa izbornim propisima.

Podsjećaju da se u svim lokalnim zajednicama RS gradonačelnik, odnosno načelnik opštine bira neposredno, dok se jedino u gradu Istočno Sarajevo izbor gradonačelnika vrši većinom glasova ukupnog broja odbornika Skupštine grada u skladu sa izbornim zakonima RS i BiH. Istočno Sarajevo je jedini grad u RS, koji u svom sastavu ima više opština, a njegovo funkcionisanje određeno je zakonskim odredbama usvojenim još 1993. godine, a posljednji put mijenjanim 2005. godine.

Kako se navodi, apsurdna činjenica je da se u osnovnom tekstu zakona navode lokalne zajednice koje su danas teritorijalno izvan tog bh. entiteta. Na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS-a je još 15 tačaka, među kojima i prijedlozi izmjena Izbornog zakona RS, na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a, te zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa i gasovoda dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača, također po hitnom postupku te između ostalog, zakoni o inspekcijama i štrajku. Tokom rasprave mogli su se čuti oprečni stavovi o ovom pitanju.

U raspravi je učestvovala i potpredsjednica NSRS Sonja Karadžić-Jovičević.

– Ponovo izražavam žaljenje što ne postoji kategorija ‘pravi navod’. Ne želim nikoga da podržavam ili kudim za ono što su rekle kolege između moja dva obraćanja. Hoću da vam prenesem prijedlog iz jedne prelijepe poruke koju sam dobila, a to je, kad već mijenjamo neke stvari, oko grada srpsko (istočno) Sarajevo, ajte da probamo i da razmislimo o tome da mu primijenimo ime. Recimo, u smislu ovog prijedloga što se ne bi zvalo Sarajevo Republike Srpske. Pa neće biti ni istočno Sarajevo, većinom smješteno na jugu i na sjeveroistoku, evo neće biti ni srpsko pa da nekome smeta, da razmislimo ili da mi donesemo prijedlog koji ćete vi vjerovatno odbaciti, nek’ se zove Sarajevo Republike Srpske – kazala je  Karadžić-Jovičević.

(N1, Interview.ba)

 

Prethodna vijest

Umrlo 11 osoba od posljedica sezonske gripe u BiH

Naredna vijest

Inspektori MUPRS uhapšeni zbog mita na ispitivanju u Tužilaštvu