Osmanović: Beograd stoji iza krize u BiH

“Posljednje izjave najviših zvaničnika rukovodstva Srbije, na čelu s predsjednikom te zemlje Aleksandrom Vučićem, pokazuju da iza političke krize u Bosni i Hercegovini očigledno stoji Beograd”, naglašava Adil Osmanović, šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

– Činjenica da predsjednik države, ministar vanjskih poslova i ministar odbrane dovode u pitanje presude Ustavnog suda susjedne države, pa i samu ustavnu strukturu Bosne i Hercegovine, predstavljaju prvorazredni skadal. 

Treba podsjetiti da su i Vučić i Dačić i Vulin bili jako važni kadrovi organizacija čiji su rukovodioci pred međunarodnim sudovima osuđeni za organiziranje udruženog zločinačkog poduhvata. Podsjetit ću na međupresudu u slučaju Milošević i pravosnažnu presudu Vojislavu Šešelju koji je osuđen za formiranje paravojnih jedinica koje su ratovale u BiH – izjavio je Osmanović. 

Činjenica je da Srbija, naglašava dalje on, trenutno ima loše odnose sa skoro svim susjednim državama te da aktivno proizvodi krizu u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na Kosovu.

Po Osamnovićevim riječima, posebno je opasno vraćanje retorike o «ugroženosti Srba u regionu», što je bio temelj Miloševićeve propagande koja je 90-ih  dovela do genocida i najtežeg rata u Evropi u proteklih pola stoljeća. Znakovito je što takve stvari dolaze iz usta dva ratna portparola Slobodana Miloševića i Mire Marković, zaključuje Adil Osmanović.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Porezna uprava FBiH: Navodi Kasumovića o Zenicatransu su neistiniti i zlonamjerni

Naredna vijest

Džaferović: Postupanje Dodika na sjednici Predsjedništva BiH znači opstrukciju