Mazalica: Novalić krši Dejtonski sporazum

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je Srni da premijer Federacije BiH (FBiH) Fadil Novalić krši Dejtonski sporazum, izjavljujući da taj entitet neće učestvovati u definisanju granične linije između Srpske i FBiH.

Mazalica je rekao da je prema Aneksu 2 Dejtonskog sporazuma obaveza entiteta da međusobno utvrde međuentitetsku granicu, odnosno liniju razgraničenja.

“Pri tome, bitno je da se zadrži omjer 51 (FBiH):49 (Republika Srpska). Utvrđivanje razgraničenja apsolutno je dejtonski i svako odbijanje da se implementiraju obaveze iz Dejtonskog sporazuma kršenje je tog sporazuma”, ocijenio je Mazalica.

On je rekao da bi međunarodna zajednica, koja poslovično kritikuje Srpsku kada ona želi da očuva svoja prava i nadležnosti definisane Dejtonskim sporazumom, sada trebalo da reaguje na izjave poput Novalićeve u kojima se krši Dejtonski sporazum.

Narodna skupština juče je usvojila zaključke o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH prema kojima se, između ostalog, Vlada Srpske zadužuje da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom FBiH sa ciljem definisanja granične linije između Republike i FBiH, a u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

(Srna/Interview.ba)

Prethodna vijest

Objavljeni konačni rezultati izbora u Afganistanu, Ghani osvojio drugi mandat

Naredna vijest

Ramić: NSRS da usvoji deklaraciju o pravima Bošnjaka u RS na bosanski jezik