85b217e6dcea20c7af1fdf7c069fba4e
85b217e6dcea20c7af1fdf7c069fba4e

RS odbija provjeravati diplome na hrvatski zahtjev, zapošljavanje će biti zaustavljeno

17.02.2020.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je da Republika Srpska odbija na zahtjev Republike Hrvatske provjeravati diplome koje potječu iz tog bh. entiteta i zato će biti zaustavljeno zapošljavanje u hrvatskom školstvu s diplomama iz entiteta.

Ministrica Divjak je, gostujući na N1, komentarisala provjeru diploma u hrvatskom školstvu, koju od 1300 direktora hrvatskih škola nije prošlo njih stotinu, prenosi Index.hr

 

– Poslali smo naputak da nema izgovora da se to provede, različiti su bili izgovori zašto se do sada nije provelo – rekla je, dodavši kako je do sada pronađeno 49 nevjerodostojnih isprava.

Napomenula jej kako 80 posto sistema provjereno, te da proces još traje.

Ministrica znanosti i obrazovanja se ujedno požalila da Republika Srpska odbija provjeravati diplome na zahtjev Republike Hrvatske i zbog toga će, kaže, biti zaustavljeno svako zapošljavanje u hrvatskom školstvu s diplomama koje potječu iz tog entiteta.

 

– Da je jedna, bila bi previše, a 50 je puno previše – istaknula je ministrica.

 

U ministarstvima postoji procedura obavezne provjere diploma, a Divjak smatra da bi se isto trebalo uvesti svugdje – od javnih tijela i poduzeća do svih ostalih.

– U početku je to mukotrpan proces. Nisam ni mogla slutiti prije godinu dana da će biti toliko problema. Od same tromosti sustava da se to pokrene, neki ravnatelji nisu to proveli na vrijeme, tražili su izgovore – dodala je.

 

(Index.hr, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss