ec89be48f07b227cf51742478f962cdc
ec89be48f07b227cf51742478f962cdc

Radončić poručio Dodiku: Nemojte provincijalizirati ni sebe ni Predsjedništvo ni BiH

17.02.2020.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić izjavio je da blizu 100.000 migranata u Grčkoj čeka da krene preko BiH ka Hrvatskoj i da je zbog tog velikog izazova upozorio evropske zvaničnike.

On je prokomentirao i političku krizu izazvanu iz Republike Srpske, odnosno blokadu institucija BiH koju su najavili predstavnici RS. Istakao je da se nada da do ozbiljne blokade neće doći.

– Moja poruka gospodinu Dodiku je sljedeća – nemojte provincijalizirati ni sebe ni Predsjedništvo BiH ni BiH tako što ćete svakih sedam dana ići u Beograd po svoje mišljenje. Mi očekujemo da sve probleme rješavamo dijalogom i razgovorom jer bez toga nema izlaska iz bilo koje neugodne situacije. Očekujem da će se kriza završiti kao prethodne i da ćemo se vratiti da stvari rješavamo institucionalno – kazao je Radončić.

Osvrnuo se i na pitanje izazova migrantske krize i ono što očekuje BiH na proljeće.

– U ovom trenutku mislim da je Ministarstvo sigurnosti BiH napravilo veliki rezultat što su svi u međunarodnoj zajednici i na domaćem nivou shvatili da to nije humanitarno, već sigurnosno pitanje. Ne možemo reći da je situacija dobra i naša javnost mora znati sve – kazao je.

Otkrio je da u ovom trenutku blizu 100.000 ljudi čeka u Grčkoj da preko BiH krene ka Hrvatskoj.

– Mi kao društvo moramo znati da je to veliki izazov i ja sam upozorio sve naše evropske prijatelje da moraju pomoći BiH jer nemamo dovoljno graničnih policajaca, materijalno-tehničkih sredstava, dronova, termovizijskih kamera. Naša granica je veoma porozna i očekujem da ćemo nakon tri godine spavanja kao društvo shvatiti da to nije proces kao elementarna nepogoda od nekoliko mjeseci, već proces koji će trajati nekoliko decenija. U tom smislu BiH mora iskoristiti sve kapacitete, od lokalnog do državno nivoa, iskoristiti međunarodnu pomoć i suočiti se s tom krizom – rekao je.

(N1, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss