U Njemačkoj uhapšeno 12 radikalnih desničara, planirali su terorističke napade

Savezno državno odvjetništvo u Karlsruheu izdalo je nalog za pritvor dvanaestorice pripadnika radikalne desnice zbog osnutka terorističke organizacije koja je planirala destabilizirati i rušiti njemački ustavni poredak, prenose njemački mediji.

– Cilj desničarske terorističke organizacije je slabljenje i konačno rušenje državnog i društvenog poretka SR Njemačke. U tu su svrhu napadima na zasad nepoznate političare, izbjeglice te građane muslimanske vjeroispovijesti trebali biti izazvani uvjeti slični građanskom ratu – priopćilo je Savezno državno odvjetništvo u Karlsruheu.

Sva dvanaestorica njemački su državljani i uhapšeni su u petak u koordiniranoj akciji policije u šest njemačkih saveznih zemalja. Policiji nije pošlo za rukom uhititi i trinaestog osumnjičenoga koji, zajedno s četvoricom uhićenih, pripada jezgri terorističke ćelije.

Njemački mediji javljaju da je ova radikalno desna skupina promatrana već neko vrijeme, a neslužbeni koordinator skupne, 53-godišnji Werner S. iz Augsburga, poznat je kao potencijalno nasilan pripadnik desne scene i zato je bio pod stalnom prismotrom.

 

Vlasti su od osnutka ćelije u rujnu prošle godine pratile telefonsku i internetsku komunikaciju pripadnika skupine, koja je prošlog tjedna u blizini Muenstera održala sastanak.

Prilikom policijske akcije u petak pronađeno je i oružje te veća količina zabranjenog propagandnog materijala. Dnevnik Koelner Stadt Anzeiger javlja da su kod osumnjičenih pronađene i granate.

Dnevnik Welt am Sonntag piše, pozivajući se na istražne krugove, da se skupna nazivala Tvrda jezgra (“Der harte Kern”) i da je njegovala bliski kontakt s ostalim radikalno desnim grupacijama poput Sinova Odina (po germanskom bogu rata Odinu), o kojima se više doznalo 2015. kada su u Finskoj organizirali oružane ophodnje radi zaštite domaćeg stanovništva od dolaska izbjeglica.

Zbog podrške liberalnoj izbjegličkoj politici njemačke kancelarke Angele Merkel u julu 2019. godine ubijen je demokršćanski političar Walter Lübcke, a za ubistvo je osumnjičen pripadnik radikalno desne scene.

Pročitajte još: 

Novi podaci: Borba protiv virusa korona počinje da daje rezultate

(Index.hr/Interview.ba)

 
Prethodna vijest

Novi podaci: Borba protiv virusa korona počinje da daje rezultate

Naredna vijest

Stanivuković i Vukanović na Trgu Krajine organizovali izložbu krivičnih prijava