Dvadesetogodišnji Ahmed iskoristio manjak konkurencije i otvorio piceriju u Mostaru

Dok se Hercegovina, u prvom redu Mostar priprema za turističku sezonu, koja je od proljeća do jeseni najbogatija, javljaju se i prve poteškoće. Nastavio se trend odlazaka turističkih radnika, najviše profesionalnih konobara i kuhara. Većina njih će usluživati goste u susjednoj Hrvatskoj. Ipak, postoje i primjeri onih koji su odlučili ostati ovdje i iskoristiti manjak konkurencije, te započeti vlastite biznise.

Mostar, kao jedan od najposjećenijih turističkih gradova regije suočava se sa nedostatkom turističkih radnika, u prvom redu kuhara i konobara. Nakon završene škole, većina ih traži poslove preko granice. Razlozi su uglavnom finansijske prirode.

Prosječna plata konobara u 2019 godini bila je 607 KM, plata kuhara u prosjeku je iznosila 734 KM, a spremačice oko 900.

Ovi radnici ne idu daleko, uglavnom se zadrže u Hrvatskoj, gdje je prosječna plata konobara u sezoni 1.630 KM, kuharima čak od 2.250, a čistačice zarade najmanje 1.200 KM.

Uz sve to, nerijetko se turističkim djelatnicima nudi i besplatna hrana i smještaj za vrijeme obavljanja posla.

Kuhari i konobari su deficitarak kadar u cijelom Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Još 2018. godine u cijelom kantonu je nedostajalo preko 300 ovih radnika.

U Mostaru djeluju dvije turističko-ugostiteljske škole, koje svake godine proizvode kadar, ali za džepove stranih ugostitelja.
Dok nedostaje onih koji su zaduženi za gastronomsku sliku, raste broj malih i mladih privrednika u turizmu.

“Pa ako krenete od Neuma do Konjica gore, naći ćete veliki broj organizacija malih, koje vode vrlo mladi ljudi, okruženi također mladim ljudima koji su nezanemarivi, da kažem vodeći dio u toj turističkoj privredi”, kazao je Mensud Duraković iz Turističke zajednice HNK.

Jedan od takvih je i Ahmed Ćurić, koji je sa nepunih dvadeset godina vlasnik male picerije u Mostaru. Završio je ugostiteljsku školu, a onda se posvetio ljubavi prema kuhanju.

“Onda sam radio nekoliko godina u Starom gradu u Mostaru, radio sam od prvog srednje, ali onda više nisam mogao izdržati, nema slobodnog vremena, nema ništa i onda sam odlučio otvoriti nešto sam za sebe. U svom je najbolje”, kazao je Ćurić.

Stariji turistički stručnjaci u Hercegovini smatraju da su mladi dobitna kombinacija u turizmu, što zbog inovativnosti, a i zarade.

“Evo poslije dvadeset godina radeći u turizmu, puni su entuzijazma i ideja, mladi ljudi su budućnost turizma i Mostara i Bosne i Hercegovine, ovdje mogu ostvariti svoje ideje i zaraditi, znate da se u turizmu svaki dinar puno brže vraća nego u nekim drugim granama privrede”, kazao je Duraković.

Činjenica je – nedostaju kuhari i konobari, pa oni koji već rade brzo se zasite radeći duple poslove, pa se odluče ili ući u svijet vlastitog biznisa ili češće – napustiti zemlju.

Pročitajte još: 

Macron: Potreban je bliži dijalog sa Rusijom

 

(N1/Interview.ba)

 

Prethodna vijest

Grabar Kitarović uputila oproštajnu poruku: O mom radu progovorit će povijest

Naredna vijest

Narodna skupština RS sutra na posebnoj sjednici o odlukama Ustavnog suda BiH