5d7fb2c63c2767fbd96de68d0ce156e0
5d7fb2c63c2767fbd96de68d0ce156e0

Ženi istovremeno uradili carski rez i operaciju glave, spasili dva života

14.02.2020.

Prava drama odigrala se preksinoć u Urgentnom centru u Beogradu kad su trudnici A. A. (31) ljekari morali istovremeno da obave carski rez i operaciju glave. Tim podvigom spasli su život i mame i bebe.

A. A. je u devetom mjesecu trudnoće pala i zadobila hematom na glavi. Najprije je zbrinuta u KBC Zemun, ali je zbog kompleksnog stanja preksinoć odmah prevezena u Urgentni centar. Ona je trebalo da se porodi oko 20. februara.

Zahvaljujući timskom radu ljekara, koji su se hitno okupili, spasena su dva života, a novopečena majka je donijela na svijet dječaka, koji je odmah po rođenju zbrinut u Institutu za neonatologiju i osjeća se dobro. Porodilja A. A. se nakon operacije oporavlja na odjeljenju neurohirurgije Urgentnog centra. A. A. je zahvalna što se sve dobro završilo.

“Dobro sam. Srećna sam što je sve dobro prošlo. Zahvalna sam cijelom timu koji je izveo ovaj poduhvat”, izjavila je A. A.

Dr Dušica Kocijančić Belović, dežurni ginekolog u prijemnoj ambulanti UC, kaže za Kurir da su majka i beba bile životno ugrožene:

“U 17 sati smo dobili poziv od dežurnog anesteziologa iz ambulante reanimacije UC da imaju trudnicu koja ima epiduralni hematom i da mora hitno u operacionu salu. Jedini podatak koji smo dobili o trudnici je da joj je termin porođaja za nedjelju dana, dakle faktički je bila u terminu. To je značilo da moramo hitno da se organizujemo da bi se porođaj obavio jer su i trudnica i beba bile životno ugrožene”.

Ona ističe da je ekipa za porođaj ugrožene trudnice organizovana u rekordnom roku.

“Koleginica Željka Rašlić i ja napravile smo dogovor s pedijatrom, dežurnom babicom i pedijatrijskom sestrom i za 15 minuta smo bile u operacionoj sali. Bilo je potrebno uraditi carski rez, a kad smo ušli u salu, pacijentkinja je već bila u anesteziji i sinhrono su započeti neurohirurška intervencija i carski rez. Od trenutka kad smo je primili prošlo je svega 25 minuta dok je trudnica porođena”, kaže dr Kocijančić i dodaje da je rođen dječak težak 3.770 grama, da je dobio ocjenu osam. Nastavak operacije, navodi dr, protekao je u najboljem redu, a sve zajedno trajalo je sat i 15 minuta.

“Majka se vrlo brzo probudila, suprug je obišao i nju i bebu”, kaže dr Kocijančić i dodaje da je nepoznato kako se povrijedila A.A. jer je zatečena na ulici i kolima Hitne pomoći prevezena u Zemunsku bolnicu, a odatle u UC, a muž nije bio s njom.

(Nezavisne.com/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss