Vijećnik Vukadin: Grad Sarajevo da izdvoji 50.000 KM za Zemaljski muzej

Vijećnik Naroda i Pravde u Gradskom vijeću Grada Sarajeva Toni Vukadin uputio je inicijativu da Grad Sarajevo počne finansirati Zemaljski muzej i hitno iz budžetske rezerve izdvojiti 50.000 KM za ovu namjenu.

– Budući da je Sarajevo potpisalo Memorandum kojim se od 2016. godine do 2018. obavezalo da će finansirati Zemaljski muzej u iznosu od 50 hiljada KM godišnje, a da od 2015. godine do sada za finansiranje nije izdvojeno ništa, molim da se u najkraćem roku Vijeće izjasni i da se pristupi realizaciji inicijative. Također, molim da grad Sarajevo ostvari bolju i kvalitetniju inicijativu sa ovom institucijom koja ima krucijalni značaj za Bosnu i Hercegovinu i bude na raspolaganju za svaki vid pomoći sve do onog momenta kada država Bosna i Hercegovina preuzme u potpunosti finansiranje ove institucije – navodi se u inicijativi vijećnika Tonija Vukadina. 

On dodaje da Sarajevo mora biti primjer svim drugim općinama i gradovima u Bosni i Hercegovini kako se treba odnositi prema institucijama koje su od posebnog značaja za Bosnu i Hercegovinu. 

– Danas su gradovi poput Tuzle ili općine poput Tešnja primjer nama kako se odnositi prema tako važnoj instituciji i osjećam se kao građanin Sarajeva i vijećnik Gradskog vijeća Sarajeva posramljenim. U skladu sa svim navedenim molim da se Vijeće izjasni o ovoj inicijativi kako bismo jednoj od najvažnijih institucija pružili barem simboličnu podršku – dodaje Vukadin. 

Vijećnici Naroda i Pravde i ranije su kritikovali usvojeni budžet Grada Sarajeva te su bili protiv predloženog budžeta koji nema u vidu značajne institucije kakav je Zemaljski muzej dok istovremeno gradonačelniku Abdulahu Skaki omogućuje  netransparentno trošenje novca na sumnjive projekte sa ciljem lične promocije gradonačelnika.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

U Sarajevu zrak čist, ali ne i u Tuzli i Lukavcu

Naredna vijest

Oboljelo 64.000 ljudi širom svijeta od koronavirusa