Dodik pozvao i ambasadore: Pređena je crvena linija

U Banjaluci je danas održana proširena sjednica Izvršnog komiteta SNSD-a na kojoj je odlučeno kako će posebna sjednica NSRS o odluci UStavnog suda Bosne i Hercegovine biti održana 17. februara 2020, o čemu je nakon komiteta govorio i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

– Nakon zajedničke sjednice svih lidera u Banjaluci, mi smo danas razmatrali pitanja aktuelne situacije koja je nastala povodom nepravnih odluka Ustavnog suda. Dali smo podršku sjednici NSRS koja treba da se desi u ponedjeljak – rekao je Dodik danas u obraćanju javnosti nakon sjednice komiteta.

 

Rekao je kako će se na sjednici NSRS obratiti samo šefovi klubova.

 

– Očuvati jedinstvo u RS po ovom pitanju -poručio je Dodik.

Dodao je da je ovo ključno pitanje, ustavna i politička malverzacija.

– Ovo je naprosto prešlo crvenu liniju našeg odnosa i ne možemo da prihvatimo bez obzira na floskule koje govore o tome kako Ustavni sud mora biti uvažen. To piše u udžbenicima, ali ovo je nakarada svih nakaradnih sistema. Sudije su se izdigle iznad prava, poništili svoje ranije odluke. U Ustavu BiH piše da BiH ima samo ono što je izričito dato BiH. Ovo je krivično djelovanje sudija Ustavnog suda koji su glasali za ovo. Ovo je pod uticajem centara moći iz Evrope i svijeta – naveo je Dodik.

Napomenuo je kako su u Domu naroda, četiri poslanika iz SNSD-a, a jedan iz SDS-a.

– Četiri su glasali kako je dogovoreno, a poslanik iz SDS-a je bio suzdržan – rekao je.

 

Dodik je rekao i kako odluka Ustavnog suda BiH o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS u kojoj se navodi kako nije u skladu sa Ustavom BiH, da je to “podvala Srbima i ukoliko Srbi i RS pristanu da se kreću na taj način, to znači da će se za nekoliko godina izgubiti svaki smisao”.

 

– 90 hiljada hektara, koliko je obuhvaćeno ovom odlukom, je teritorija kolika je opština Trebinje. Nemate nijedan drugi nivo da bi mogli pravno da to osporite. Jedini nivo koji može je naš pristup koji smo izabrali. Ovaj pristup predložen je od strane opozicije i mi smo to prihvatili – rekao je Dodik.

 

Poručio je i kako je važno da RS ostane jedinstvena.

 

Govorio je i o jučerašnjem sastanku sa HDZ-om, kao i sa ambasadorima Kvinte.

 

– Razgovarali smo juče sa HDZ-om i mi ćemo već naredne sedmice zajedno predložiti zakon na nivou Parlamentarne skupštine koji reguliše ovo pitanje. On podrazumijeva da se nađe mehanizam zamjene ili način izbora tih domaćih sudija i način odlučivanja Ustavnog suda koji ne može da ostane ovakav – komentarisao je.

Poručio je kako je kao član Predsjedništva BiH pozvao  ambasadore Kvinte i “to je tačno i tu je bio ambasador Evropske unije”.

– Njima je rečeno da je pređena crvena linija, te da je u pitanju isključivo pitanje sudija Ustavnog suda. Ako to stoji sedam dana, sedam mjeseci, to je OK, ali ako stoji sedam godina, onda vjerovatno neće ni biti BiH – naveo je.

Poručio je kako su oko ovog pitanja i predstavnici hrvatskog naroda.

– Bit će zanimljivo gledati kako će se neko negativno moći odnositi prema zahtjevu dva konstitutivna naroda – poručio je na kraju.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Pročitajte raspravu Špirića i Bećirovića: Ne sam, Denise

Naredna vijest

Stigli prvi prečišćivači zraka u sarajevske vrtiće