59b2cc53b8c5b9511732bf6b1c246b96
59b2cc53b8c5b9511732bf6b1c246b96

U znatnom porastu minimalne plate u zemljama EU

Prosječne minimalne plate diljem Evropske unije su u znatnom porastu, navodi se u studiji koju je objavio Institut za ekonomska i društvena istraživanja (WSI) u sklopu Fondacije Hans Boeckler u četvrtak.

U toku jedne godine, minimalne plate u zemljama Evropske unije su nominalno porasle za šest posto, odnosno 4,4 posto kada se uzme u obzir inflacija, navodi se u studij.

Obje cifre predstavljaju “drugu najveću stopu rasta u posljednje dvije decenije”, prenosi Xinhua.

Austrija, Finska, Švedska, Danska i Italija su jedine zemlje u EU koje nemaju zakonski obavezujuću minimalnu platu, navodi se u studiji. Ali, u većini ovih zemalja postoji veoma visok nivo sindikalnog predstavljanja.

Početkom godine, 18 zemalja EU povećale su minimalnu platu. 

Britanija planira povećanje minimalne plate u narednim sedmicama.

– 2020. bi mogla biti godina minimalne plate u Evropi – kazali su stručnjaci za plate pri WSI-u Thorsten Schulten i Malte Luebker.

U studiji je navedeno da su “intenzivnija povećanja” rezultat rasprava i pojedinačnih vladinih inicijativa koje su imale za cilj “povećanje minimalnih plata do nivoa koji bi garantovao dobar životni standard”.

Unutar EU, minimalne plate na početku 2020. pokazale su “znatan raspon”, od samo 1,87 eura po satu u Bugarskoj, do 12,38 eura u Luksemburgu, navodi se u studiji WSI-a.

Za 9,35 eura po satu njemačka minimalna plata bila je “i dalje primjetno niža” od visine minimalne plate u većini zapadnoevropskih zemalja s najmanje 9,66 eura po satu, navodi se u studiji.

Njemački sindikat ver.di nedavno je zatražio povećanje minimalne plate na najmanje 12 eura po satu u Njemačkoj. Početkom godine minimalna plata u Njemačkoj povećana je samo za 0,16 posto.

– Veliki broj radnika nije zaštićen kolektivnim ugovorima u Njemačkoj – izjavio je Ralf Kraemer iz sindikata ver.di za Xinhuu u četvrtak i naglasio je da zakonodavne mjere moraju “ojačati” regulaciju plata i radnih uslova putem kolektivnih ugovora.

Čitajte i ovo: Dom naroda PSBiH: Pred delegatima sutra više zakonskih prijedloga

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

MSBiH pozdravlja odluku Hrvatske da uputi pomoć bh. policijskim agencijama

Naredna vijest

Policija pretražila džamiju u njemačkom gradu Aachenu nakon dojave o bombi