Arnaut: Ne smije se ni razmišljati o odlasku stranih sudija do ulaska u NATO

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut je danas u Sarajevu, upitan da komentira ‘napad’ na Ustavi sud BiH u kontekstu jučerašnje odluke zvaničnika iz RS-a, kazao da se radi o neustavnoj aktivnosti, a pogotovo je neprihvatljivo bilo kakvo uslovljavanje, posebno uslovljavanje stranim sudijama.

Po njegovim riječima, strane sudije u Ustavnom sudu BiH su Dejtonska kategorija, jednako kao entitetsko glasanje, kao sve drugo što je u Ustavo BiH.

– Moj stav je da se o njihovom odlasku ne treba i ne smije ni razmišljati sve do ulaska BiH u članstvo u NATO savez i EU – naveo je Arnaut.

Upitan šta ovakva odluka znači, gledano s pravnog aspekta, odgovorio je da se radi o neustavnoj aktivnosti i „sigurno je nešto što zahtijeva odgovor institucija BiH koje su nadležne za data pitanja“.

– Strane sudije su tu zbog svih blokada, mehanizama blokade koje postoje u Dejtonskom ustavu i oni ne smiju otići sve do ulaska BiH u članstvo u NATO savezu i EU – ponovio je Arnaut.

Podsjećanja radi, jučer je na sastanku zvaničnika iz RS-a u Banjoj Luci odlučeno da će predstavnici Republike Srpske na nivou BiH obustaviti svoj rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Predstavnici iz RS-a ovaj stav su zauzeli nakon odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je proglasio neustavnim Zakon o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Stara Gradiška: Policijski pas nanjušio preko 8,8 kg marihuane

Naredna vijest

Kanton Sarajevo prvi u BiH dobiva Zakon o Ekonomsko-socijalnom vijeću